PRO-RABIN

Rabin of Israel, a biography door Robert Slater 486 blz., Robson Books (1977) 1993, f 83,60 ISBN 0 86051 852 3

Actueel en boordevol feiten, dat is het beste dat kan worden gezegd van de biografie Rabin of Israel van Robert Slater, die na een eerste uitgave in 1977 deze zomer opnieuw is uitgebracht. Daartegenover staat dat Slater niet verder komt dan die opsomming van feiten en feitjes: de huidige Israelische premier Yitzhak Rabin komt op geen enkel moment tot leven, zijn beweegredenen blijven verborgen.

Het lijvige werk zou handig zijn als naslagwerk indien de auteur, een Amerikaanse journalist die sinds 1971 in Israel werkt en leeft, wat meer afstand van zijn onderwerp had genomen en zich minder onkritisch pro-Rabin had opgesteld. Maar Slater maakt de indruk zich aan Rabins hielen te hebben genesteld en doet geen enkele moeite zich aan die positie te ontworstelen. De schandalen en vraagtekens worden genoemd - Rabins instorting tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967, Leah Rabins illegale bankrekening in de VS in 1977 - maar uitsluitend in voor Rabin uiterst gunstige termen.

Het boek kwam uit vóór het in het geheim bereikte akkoord (waarin de Israelische premier een belangrijke rol heeft gespeeld) tussen Israel en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie. Het eindigt dan ook min of meer onbeslist. Gezegd moet worden dat Slater naar een vredesontwikkeling toeschrijft. ""Was he capable of leading the State of Israel to peace? As the year 1993 unfolded, it seemed clear that he (Rabin) was prepared to shoulder that responsibility, indeed he seemed eager to get on with the task of peacemaking', luiden Slaters laatste zinnen. Maar - alweer een maar - de hoofdrol bij de totstandkoming van het vergelijk met de PLO was niet voor Rabin maar voor diens eeuwige rivaal Shimon Peres. En die wordt, in overeenstemming met Rabins zienswijze op Peres, voortdurend naar het tweede plan terugverwezen.

    • Carolien Roelants