Noord-Korea door het IAEA gemaand

WENEN, 2 OKT. Op een bijeenkomst van het Internationaal Atoomenergiebureau (IAEA) in Wenen is Noord-Korea gisteren gemaand inspecties van zijn nucleaire installaties toe te staan om zo het bewijs te leveren dat het land niet bezig is met de produktie van kernwapens.

72 landen stemden voor een resolutie met deze strekking, twee landen (Noord-Korea en Libië) stemden tegen, bij 11 onthoudingen. In de resolutie wordt “diepe bezorgdheid” uitgesproken over de Noordkoreaanse weigering, sinds begin dit jaar, nog langer inspecties te staan. Het orthodox-communistische land wordt dringend gevraagd “ogenblikkelijk samen te werken” met het IAEA, dat onder de Verenigde Naties ressorteert. Van sancties tegen Pyongyang zal echter geen sprake zijn. Waarnemers menen daarom dat het Noordkoreaanse bewind zich weinig gelegen zal laten liggen aan de uitspraak van het IAEA. (AFP, AP)