Nigeriaanse politie drijft betoging uit elkaar

LAGOS, 2 OKT. De Nigeriaanse politie heeft gisteren met traangas een betoging uiteen gedreven van circa 5.000 tegenstanders van de interimregering van president Ernest Shonekan. De voorlopige president liet intussen weten dat hij vast van plan is zijn vastgestelde ambtstermijn uit te dienen.

De demonstranten in de wijk Yaba eisten het vertrek van Shonekan ten gunste van de vermoedelijke winnaar van de presidentsverkiezingen van 12 juni, Moshood Abiola. De verkiezingsuitslag werd door de militaire machthebbers ongeldig verklaard.

De politie arresteerde enkele tientallen demonstranten, onder wie de leider van de Campagne voor de Democratie (CD), Beko Ransome-Kuti, zijn dochter en het parlementslid en journalist Tokunbo Afikuyomi. De Campagne voor de Democratie is een samenwerkingsverband van zo'n veertig mensenrechten- en andere organisaties en is fel gekant tegen de interimregering, die wordt gezien als een verlenging van de militaire regering van generaal Ibrahim Babangida.

Generaal Babangida regeerde van 1985 tot hij in augustus de macht overdroeg aan Shonekan, de presidentsverkiezingen negerend. Nieuwe presidentsverkiezingen en gemeentelijke verkiezingen zijn aangekondigd voor 19 februari.

Een deel van de problematiek in Nigeria valt terug te voeren op etnische tegenstellingen. De noordelijke stammen hebben het al lange tijd voor het zeggen in het land. Babangida, een noorderling, vreesde dat de zuiderling Abiola daaraan een einde zou maken. Shonekan is weliswaar ook een zuiderling, maar hij loopt aan de leiband van de militairen en vormt geen bedreiging.

Shonekan beloofde gisteren in een rede ter gelegenheid van Nigeria's onafhankelijkheidsdag een commissie samen te stellen die zal onderzoeken wat heeft geleid tot de anullering van de uitslagen van de omstreden presidentsverkiezingen. Hij zei verder een nationale verzoening te willen bewerkstelligen en de economie te hervormen. (AP, Reuter)