Max Havelaarkeur voor cacao

ROTTERDAM, 2 OKT. Na het Max Havelaar-keurmerk voor koffie komt er binnenkort ook zo'n merk voor chocolade. Chocolade voorzien van het keurmerk is bereid uit cacaobonen die volgens de voorwaarden van de stichting Max Havelaar is ingekocht bij boeren in ontwikkelingslanden.

Vijf Nederlandse fabrikanten hebben inmiddels toegezegd chocolade op de markt te brengen waarvoor de cacao conform de richtlijnen van de stichting is ingekocht. Dat betekent onder meer dat ze de cacaoboeren een minimumprijs garanderen, contracten aangaan voor lange termijn, de mogelijkheid van voorfinanciering bieden en dat ze de tussenhandel bij de aankoop van de cacaobonen uitschakelen door rechtsreeks van boerencoöperaties te kopen.

Doel hiervan is de betrokken cacaoboeren in staat te stellen hun levensomstandigheden te verbeteren, zoals Max Havelaar dat ook nastreeft voor koffieboeren in de Derde Wereld. Cacao levert nu op de wereldmarkt, ondanks de Internationale Cacao-overeenkomst van 1975, zo weinig geld op dat de producenten ervan nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Het toezicht op de naleving van de voorwaarden zal de Nederlandse Max Havelaar stichting delen met gelijknamige stichtingen in België en Zwitserland en de stichting Transfer in Duitsland. Vooralsnog betreft het alleen cacaoboeren in Ghana, Sierra Leone, Bolivia, Ecuador en Colombia.

De stichting Max Havelaar introduceerde vijf jaar geleden het eerste pakje koffie met het keurmerk van Max Havelaar. Inmiddels hebben bijna alle koffiebranders Max Havelaar-koffie in hun assortiment, Douwe Egberts uitgezonderd. Vanaf 13 oktober zijn in Nederland chocoladerepen te koop met het Max Havelaar-stempel. Ook cacao voor drankautomaten, paaseieren en andere chocoladeprodukten worden straks verkocht met het Max Havelaar-embleem.