Lufthansa kiest United Airlines als partner in VS

ROTTERDAM, 2 OKT. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een partner in de Verenigde Staten gevonden. De onderneming gaat samenwerken met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines, zo meldden de internationale persbureaus gisteren.

De beide maatschappijen wilden geen bevestiging geven van de berichten over samenwerking. Lufthansa maakte gisteren bekend dat na het weekeinde een verklaring zal worden uitgegeven over een belangrijk besluit ten aanzien van de Noordatlantische routes. De woordvoerder van United Airlines, dat gevestigd is in Elk Groove Village en de op één na grootste luchtvaartmaatschappij in de VS is, verwees onze correspondent voor commentaar naar deze persconferentie. Volgens Britse en Amerikaanse luchtvaartdeskundigen hebben Lufthansa en United Airlines waarschijnlijk overeenstemming bereikt over een code-sharing-constructie. Zo'n overeenkomst houdt in dat twee maatschappijen hun vluchten combineren onder één vluchtnummer.

De samenwerking tussen Lufthansa en United zal volgens deze luchtvaartdeskundigen zeer profijtelijk zijn, omdat de maatschappijen meer passagiers kunnen bedienen tegen lagere kosten.

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij in Duitsland, is al lange tijd op zoek naar een partner in de VS. Vorig jaar stond de onderneming op het punt om de Amerikaanse maatschappij Continental Airlines over te nemen, maar Lufthansa zag uiteindelijk van deze verliesgevende partner af. De ondertekening vorige week van een nieuw luchtvaartverdrag tussen Duitsland en de VS, waarbij Duitse maatschappijen toegang krijgen tot alle Amerikaanse luchthavens, maakte de positie van Lufthansa veel sterker.

De afgelopen maanden heeft de Duitse maatschappij zowel met United Airlines als met American Airlines besprekingen gevoerd. Officieel wil Lufthansa zelfs niet toegeven dat er maandag over een akkoord met een van beide maatschappijen zal worden gesproken. Maar een woordvoerster van de onderneming liet wel weten dat “als er sprake zou zijn van een akkoord met een buitenlandse partner, mag je aannemen dat er maandag een bestuurslid van die onderneming aanwezig zal zijn”. Op het Londense kantoor van American zei een woordvoerster tegen Reuters dat haar maatschappij er maandag niet bij zal zijn.

Een akkoord tussen Lufthansa en United kan gevolgen hebben voor de samenwerkingsplannen van KLM, SAS, Swissair en Australian Airlines. Lufthansa wil graag samengaan met Australian Airlines, een optie die voor de Oostenrijkse maatschappij nu aanzienlijk aantrekkelijker is geworden. Hoewel Swissair gisteren bekendmaakte dat een mogelijk akkoord over de mega-fusie naderbij is gekomen, is deze verklaring volgens analisten zonder betekenis en alleen bedoeld om ongeruste aandeelhouders van Swissair te kalmeren.