KLM-fonds aast op drie panden Vendex

ROTTERDAM, 2 OKT. De KLM-pensioenfondsen willen drie panden van de warenhuisketen Vroom & Dreesmann kopen van het detailhandels- en dienstenconcern Vendex. De prijs van de drie panden ligt is rond 70 miljoen gulden. Na de verkoop zal V & D de winkels terughuren. Dit heeft een woordvoerder van de KLM-pensioenfondsen vrijdag bevestigd.

Vendex wil niet op de onderhandelingen ingaan, maar zegt dat het de bedoeling is om het onroerend-goed doelmatiger aan te wenden. Door de verkoop kan debalansverhouding verbeteren. Vendex bezit in Nederland in totaal 61 warenhuizen. In dit kader werd eerder een deel van de vestiging Den Haag verkocht aan concurrent Marks & Spencer. Ook werd het verkooppunt in Roosendaal vorig jaar al verkocht en grotendeels teruggehuurd.

De KLM-pensioenfondsen zijn al enige tijd op zoek naar uitbreiding van de onroerend-goedafdeling. Bij de aankoop van de V & D-panden zou het gaan om de winkels in Zeist, Haarlem-Schalkwijk en Leidschendam.

Volgens de zegsman van de fondsen heeft de transactie alleen betrekking op drie winkels. Het is niet de bedoeling dat de KLM nog meer verkooppunten van V & D op te kopen.

Het ten gelde maken van panden, die later weer gehuurd worden, is in het bedrijfsleven een veel voorkomende constructie geworden. Door de verkoop nemen de bezittingen in de balans af, en het eigen vermogen toe: daardoor verbeteren de balansverhoudingen en kan het bedrijf bij voorbeeld gemakkelijker investeringen financieren.