Kabinet op zoek naar opvolger staatssecretaris

DEN HAAG, 2 OKT. PvdA-staatssecretaris Simons (volksgezondheid) brengt door zijn vertrek, eind dit jaar, het kabinet in verlegenheid. Het zal moeite kosten om voor deze zware portefeuille tussen januari en de Tweede Kamerverkiezingen van mei, als het kabinet weer demissionair wordt, een gekwalificeerde opvolger te vinden. Dit zei premier Lubbers gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Een mogelijkheid is dat minister d'Ancona van volksgezondheid, welzijn en cultuur de portefeuille van volksgezondheid overneemt. Maar volgens Lubbers heeft d'Ancona de handen al vol. Volgende week bekijkt Lubbers met minister d'Ancona en minister van financiën en PvdA-leider Kok wat er moet gebeuren.

Simons maakte gisteren bekend dat hij vroegtijdig aftreedt om de lijst van de Rotterdamse PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen aan te voeren, met J.C. Kombrink, directeur-generaal bij Defensie, als tweede man. Simons blijft staatssecretaris tot aan het kerstreces.

PvdA-voorzitter Rottenberg gaf gistermiddag ongevraagd commentaar op het vertrek van Simons. Hij voorzag het vierjarig optreden van de staatssecretaris in de landelijke politiek van een reeks positieve kwalificaties. Elke schijn van een vaandelvlucht ontbreekt, aldus de partijvoorzitter. Voor de zomer had Simons nog te kennen gegeven dat hij niet naar Rotterdam terug wilde, omdat hij eraan hechtte zijn termijn als staatssecretaris vol te maken, aldus Rottenberg. “Simons was zonder twijfel de hoofdsmaakmaker in de landelijke verkiezingscampagne op het gebied van de volksgezondheid geworden als hij in Den Haag was gebleven. Hij heeft doorbraken op het gebied van de prijsstelling en de specialisten bewerkstelligd. Hij is in de PvdA hèt gezicht van de volksgezondheid. Maar hij is ook iemand die - net als Rottenberg - verandert. Iemand die ambities bijstelt, openlijk van tempo wisselt.”

De VVD-fractie in de Tweede Kamer, die in de afgelopen vier jaar als enige partij permanent met Simons overhoop lag over de stelselwijziging, heeft in het verleden verschillende keren vergeefs op zijn aftreden aangedrongen. Tegen zijn vroegtijdig vertrek heeft de VVD geen enkel bezwaar, aldus een woordvoerder. Hij gaat ervan uit dat d'Ancona volksgezondheid erbij gaat doen. Over de plannen van Simons zegt hij: “Die liggen nu stil. Zowel politiek als maatschappelijk is de steun voor zijn plannen afgebrokkeld. Ik kan me voorstellen dat hij daar conclusies aan verbindt.”

De VVD-woordvoerder vindt het “goed dat een volgend kabinet een beslissing neemt over hoe het nu verder moet met de gezondheidszorg. Maar los van de kritiek op zijn plannen hebben we waardering voor de persoon. Zoals we dat in het verleden ook hadden voor de wethouder Simons. We verwachten dat hij het daar goed gaat doen.”