In India al 30.000 doden en vermisten

NEW DELHI, 2 OKT. Zeker 30.000 mensen zijn dood of worden vermist na de zware aardbeving die het westen van India donderdagnacht.

Die schatting maken plaatselijke politieautoriteiten. In totaal zijn 36 dorpen met de grond gelijkgemaakt. In ziekenhuizen worden tienduizenden gewonden behandeld.

De telling is gebaseerd op een inventarisatie van de verwoeste dorpen en het aantal families dat er woonde. Alleen al in Latur en omgeving zijn volgens de politie 15.000 doden gevallen.

Massale lijkverbrandingen domineerden gisteren het straatbeeld in de ruïnes van de dorpen en steden in de deelstaat Maharashtra. In de zwaar gehavende plaats Killari, 400 kilometer ten oosten van Bombay, werden de lijken per honderden verbrand op brandstapels, zoals de hindoe-godsdienst die voorschrijft.

De overheid heeft benzine verstrekt om de lijken zo snel mogelijk te verbranden en zodoende epidemieën te voorkomen.

De Indiase autoriteiten hebben meer dan 25.000 militairen naar het rampgebied gestuurd om te helpen bij de reddingswerkzaamheden en om plunderingen te voorkomen. Reddingswerkers en familieleden van vermisten probeerden gisteren met alle mogelijke middelen overlevenden te vinden. In Killari werden een dag na de aardbeving nog dertig overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

De Indiase premier, Narasimha Rao, zal vandaag het rampgebied bezoeken. De Indiase regering heeft tot nu toe de internationale gemeenschap niet verzocht om assistentie. “De Indiase regering lijkt de zaak goed onder controle te hebben”, aldus een woordvoerdster van het Internationale Rode Kruis. Maar volgens de plaatselijke autoriteiten in Killari is India “te slecht uitgerust om een ramp van een dergelijke omvang het hoofd te bieden”. Trots zou New Delhi ervan weerhouden hulp van elders te accepteren.

De internationale hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen is gisteren wel al in India aangekomen om te onderzoeken hoe groot de behoefte aan humanitaire hulp is. Maar ook deze organisatie wacht op een signaal uit Delhi dat de werkzaamheden kunnen beginnen. (AP, Reuter, AFP)