Hardrijders sneller in het vizier

ALKMAAR, 2 OKT. Automobisten in Noord-Holland krijgen vanaf maandag te maken met een nieuw soort snelheidscontrole. Op de N224 tussen Alkmaar en Purmerend zal de politie trachten hardrijders aan te pakken met de zogenoemde "traject-controle'.

Op twee punten langs de weg, minimaal drie kilometer van elkaar, zullen alle auto's worden geregistreerd. Het tijdstip waarop de auto's de punten passeren wordt nauwkeurig vastgesteld. Vervolgens berekent een computer vrijwel meteen de gemiddelde snelheid tussen de twee punten waarna via een open telefoonlijn het aanhoudingsteam wordt gewaarschuwd. Overtreders kunnen zodoende ter plekke worden bekeurd.

Woordvoerder van politie Noord-Holland Noord, G. Hageman, denkt met deze methode de gemiddelde snelheid van de automobilisten terug te dringen. “Op deze manier wordt voorkomen dat hardrijders snel op de rem duwen als ze een radarkast in de berm zien, en daarna weer optrekken.”

Anderhalve week geleden introduceerde de verkeersdienst in Driebergen een snelheidscontrole waarbij de automobisten vooraf enkele malen worden gewaarschuwd. Ook bij "traject controle' speelt preventie een belangrijke rol. Controles zullen in regionale kranten worden aangekondigd en langs de wegen worden borden met de tekst "trajectcontroleweg' geplaatst.

Hageman verwacht dat het nieuwe methode ondanks de hoge arbeidsintensiteit en aanschafkosten, op de lange termijn navolging zal vinden in de rest van het land. “Het systeem is nog maar één keer gebruikt en moet nog beter getest worden. Maar daarna zou het een prima aanvulling kunnen zijn voor andere controlemethoden.”