Grafiek: Japanners zijn de grootste dieven van ...

Grafiek: Japanners zijn de grootste dieven van software. Nog geen tien procent van de computerprogrammatuur in Japan is legaal.

Maar ook de rest van de wereld kopieert er lustig op los. In Italië is 86 procent van deze programma's illegaal, in Nederland ligt het op 66 procent en in de VS is één op de drie programma's een ongeoorloofd gekopieerde versie van het origineel.

Die schatting komt van de Business Software Alliance (BSA), een samenwerkingsverband van fabrikanten van computerprogrammatuur, opgericht ter bestrijding van software-piraterij. De schade die software-producenten vorig jaar leden door illegale kopieën in Nederland bedroeg vorig jaar zo'n 483 miljoen gulden.

Volgens Diane Smiroldo van BSA heeft illegaal kopiëren zo'n hoge vlucht genomen omdat het een "sociaal aanvaarde vorm van criminaliteit' is en omdat kopiëren zo eenvoudig gaat. Voor BSA blijft het vechten tegen de bierkaai. In Japan beperkt BSA zich tot van voorlichting. De organisatie heeft nog nooit juridische stappen ondernomen tegen software-piraten. In Nederland opereert BSA agressiever: ze spande vorig jaar zes rechtszaken aan.

    • Niek den Tex