Dwalingen arbitrage WK judo duren voort

HAMILTON, 2 OKT. Bizarre scheidsrechterlijke beslissing lijken de wereldtitelstrijd judo te beheersen. Werd Monique van der Lee op de openingsdag door een regelrechte blunder van een finaleplaats afgehouden, op de tweede dag van het toernooi in Hamilton mocht Louis Wijdenbosch zijn handen dichtknijpen. De 29-jarige debutant werd door de scheidsrechter flink eind op weg geholpen naar een derde plaats.

Weinigen begrepen waarom de Haarlemmer in zijn herkansing tegen Reiter de winst kreeg toegewezen. De Oostenrijker ging er van uit dat hij en niet Wijdenbosch een wazari had gescoord. Bij wijze van protest bleef Reiter vijf minuten lang onbeweeglijk op de mat zitten. Door een nederlaag tegen olympisch kampioen Yoshida uit Japan was Wijdenbosch naar de herkansing verwezen, waarin hij eerst de Canadees Morgan uitschakelde.

Claudia Zwiers mocht ook al van geluk spreken. Door een straf verloor de nummer drie van de EK van de Amerikaanse Ogasawa. Normaal gesproken was Zwiers een herkansing onthouden, maar omdat de Amerikaanse ook van de Francaise Dubois won, kwam die er toch. Zwiers was dus gewaarschuwd. Achtereenvolgens Gordejeva uit Letland en Dubois kregen geen schijn van kans. Met name de zege op de Europese kampioene Dubois was opmerkelijk.

Smeets (tot 86 kg), de enige judoka die niets met Van der Geest-school te maken heeft, liep te enthousiast van stapel tegen de Japanner Nakamura. Een te gehaast uitgevoerde beweging van de Arnhemmer leidde de nederlaag in. De verwurging van Nakamura, in deze klasse de opevolger van wereldkampioen Okada, was pijnlijk. Smeets had het toernooi geopend met een zege op de Tsjech Babjak. Door een nederlaag in de herkansing tegen de Zweed Lindgren kon hij zijn dromen op een ereprijs opgeven.

Als enige had Jenny Gal (tot 61 kg) wel een halve-finaleplaats in zicht. Zeges op de Portugese Cavelleri en de Chinese Liu brachten de studente bewegingswetenschappen goed op weg. Het perspectief werd echter verduisterd door de oud-wereldkampioene Diane Bell, wier beste dagen reeds lang verstreken zijn. In de laatste minuut liet de Amsterdamse zich verrassen. Bell was altijd al een lastige opponent voor de oudste Gal.

Bijna gerechtigheid voor Monique van der Lee. De Nederlandse judoka werd op de eerste dag van de wereldtitelstrijd in Hamilton door een arbitrale dwaling een finaleplaats onthouden. Toch ontving de Brabantse bij de prijsuitreiking goud in plaats van brons. De organisatoren waren kennelijk aan de beurt om in de fout te gaan. Van der Lee was zo netjes de medaille na afloop van de ceremomie bij de organisatie in te leveren.