Dreigement Kroaten en Serviërs

SARAJEVO/ZAGREB, 2 OKT. De Kroaten en Serviërs in Bosnië hebben gisteren gedreigd hun concessies aan de moslims in het kader van het vredesplan in te trekken, als deze niet uiterlijk 15 oktober instemmen met het hele plan. De moslimregering en het door moslims gedomineerde parlement in Sarajevo hebben meer grondgebied voor de moslims opgeëist dan zij in het vredesplan, opgesteld door de internationale bemiddelaars Owen en Stoltenberg, toebedeeld hebben gekregen.

Niettemin liet de minister van buitenlandse zaken van Bosnië, Haris Silajdzic gisteren weten dat Sarajevo de onderhandelingen met de Bosnische Serviërs en Kroaten wenst voort te zetten.

Uit diverse regio's in Bosnië wordt een verheviging van de strijd gemeld. De Bosnische Kroaten schoten gisteren twee vluchtelingen dood van een groep van bijna 400 moslim-vrouwen, kinderen en bejaarden die zij onder bedreiging door de frontlijn dreven naar het omsingelde moslimkwartier in Mostar.

Rondom het noordelijke Maglaj zou zwaar worden gevochten. Verscheidene plaatsen die nog in het bezit van moslim-troepen zijn, zouden daar onder vuur liggen van zowel Bosnische Kroaten als Bosnische Serviërs. De Serviërs zijn volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen een nieuwe campagne van etnische zuivering begonnen gericht op het verwijderen van moslims en Kroaten uit het gebied rondom Banja Luka.

De moslims raken intussen ook zelf verdeeld. Fikret Abdic, de leider van de moslim-enclave Bihac, die eerder de autonomie voor zijn gebied uitriep, spoorde gisteren zijn burgers openlijk aan wapens te gebruiken tegen (moslim-) regeringstroepen indien die tot de aanval zullen overgaan. De Bosnische (moslim-) president, Alija Izetbegovic, had zijn troepen opgedragen in actie te komen tegen de opstandelingen in Bihac. Volgens berichten gingen gisteren duizenden mensen in de enclave de straat op om hun steun te betuigen aan Abdic. (AP, AFP, Reuter)