Campina wil zuivelconcern in Duitsland overnemen

AMSTERDAM, 2 OKT. De zuivelcoöperatie Campina Melkunie wil het op twee na grootste Duitse zuivelconcern, het noodlijdende Südmilch in Stuttgart, overnemen. Als de overname doorgaat, ontstaat een zuivelonderneming met een omzet van 6,9 miljard gulden. Dat heeft de coöperatie in Zaltbommel gisteren bekendgemaakt.

Südmilch (omzet 1,2 miljard mark) verkeert sinds juli van dit jaar in surséance van betaling als gevolg van het faillissement van de Oostduitse dochter Sachsenmilch. Pogingen van de ledenboeren om Südmilch te redden - en daarmee te behoeden voor een buitenlandse overname - mislukten. Bewindvoerder Volkert Crub gaf vervolgens vier bedrijven, waaronder Campina Melkunie en het Franse levensmiddelenconcern BSN, gelegenheid in te schrijven voor een meerderheidsbelang in Südmilch. Crub nodigde gisteren Campina Melkunie uit op exclusieve basis verder te onderhandelen over een controlerend belang in Südmilch. Naar verwachting zullen de leden van Südmilch 25 procent van de aandelen in hun firma behouden.

Volgens de bewindvoerder heeft Südmilch schulden ter grootte van enkele honderden miljoenen marken. Hij verwacht van de overnemende partij een kapitaalinjectie van zo'n 120 miljoen mark. Over het overnamebedrag en de wijze waarop de overname zal worden gefinancierd wil Campina Melkunie niets zeggen.

Justitie in Duitsland onderzoekt momenteel de oorzaken van dit faillissement. In augustus arresteerde de Duitse politie twee voormalige directeuren van Südmilch op verdenking van fraude met overheidssubsidies. Campina Melkunie zal, als het Südmilch overneemt, Sachsenmilch niet overnemen.

Südmilch is een coöperatieve onderneming op aandelen, waarvan 57 procent in handen van een aantal coöperaties. Dertig procent van de overige aandelen is op de beurs geplaatst. Südmilch is voornamelijk actief in Zuid-Duitsland en zet onder eigen merknamen vooral yoghurts en desserts af. Van de omzet wordt 85 procent binnen Duitsland behaald.

Campina Melkunie, in 1989 ontstaan uit fusie van de zuivelcoöperaties DMV Campina en Melkunie Holland, is met ruim 11.000 aangesloten melkveehouders de grootste zuivelcoöperatie in Nederland en vierde zuivelonderneming in Europa. De coöperatie heeft een jaaromzet van 5,6 miljard en heeft 7.200 mensen in dienst van wie er 1.600 in het buitenland werken. In 1991 nam Campina Melkunie de Belgische zuivelonderneming Comelco (omzet 900 miljoen gulden) over. Verder heeft Campina Melkunie twee Amerikaanse dochterondernemingen, DMV International en Deltown.