Bukman ziet rol politiek in landbouw verminderen

ZATERDAGS BIJVOEGSEL PAG.6 VRAAGGESPREK

DEN HAAG, 2 OKT. Minister Bukman (landbouw) verwacht dat de rol van de politiek bij de landbouw vermindert. “De economie draait zoals hij draait, daar kunnen politici een sector niet blijvend van uitzonderen”, zegt hij in een interview met deze krant.

De minister bekritiseert de agrarische sector omdat die niet voldoende heeft ingespeeld op de veranderde vraag van de consument, die een grotere variatie van produkten wil. Frankrijk en Duitsland hebben dat volgens hem beter gedaan. Frankrijk heeft Nederland in 1990 verdrongen van de tweede plaats op de wereldranglijst van agrarische exporteurs en heeft sindsdien de voorsprong vergroot.

“We zijn te lang blijven doorgaan met artikelen waarvan we dachten : daarmee zijn we groot geworden, daar blijven we groot mee”, aldus Bukman. Hij pleit voor veranderingen bij de coöperatieve industrieën die agrarische produkten verwerken. Die coöperaties hebben als taak boerenleden een zo hoog mogelijke opbrengst voor hun grondstof - bijvoorbeeld melk - te bezorgen. Zij zijn daardoor minder beweeglijk op de markt dan industrieën die geen achterban van boerenleden hebben, aldus de minister.

Volgens Bukman is er op het ogenblik geen algemene landbouwcrisis, wel is er een samenvallen van ongunstige factoren in een reeks landbouwsectoren. Hij vindt het logisch dat landbouworganisaties de overheid om hulp vragen. Volgens hem realiseren boeren zich dat zij de problemen uiteindelijk zelf moeten oplossen.