Baltische Zee ligt vol met chemische wapens

HELSINKI, 2 OKT. Circa 40.000 ton aan chemische wapens, die toebehoorden aan nazi-Duitsland, is na de Tweede Wereldoorlog in de Baltische Zee gedumpt.

Vooral de voormalige Sovjet-Unie maakte zich hieraan schuldig, zo heeft de milieugroep van de Helsinki Commissie gisteren onthuld. Onder de chemicaliën bevonden zich onder meer mosterd-, traan- en zenuwgas en explosieven, aldus de groep. Volgens de deskundigen vormen de gedumpte stoffen, op het mosterdgas na, “op de lange duur geen grote bedreiging meer voor het milieu”. De schadelijke stoffen zouden door het zeewater zijn afgebroken. Een zegsman verklaarde dat het gevaarlijker kan zijn de wapens op te vissen dan deze te laten liggen. “Geen enkel land is er voorstander van om de wapens boven water te halen.” Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besloten de Geallieerden tot de vernietiging van alle door nazi-Duitsland geproduceerde chemische wapens. (AP, Reuter)