Amerikanen wantrouwig tegenover dollarmunt

NEW YORK, 2 OKT. De introductie van een dollarmunt in de Verenigde Staten kan jaarlijks een besparing van 400 miljoen dollar opleveren. Dit heeft een Amerikaanse federale rekenkamer in Washington berekend.

Een munt met een omlooptijd van dertig jaar of meer is aanzienlijk goedkoper dan een biljet van omgerekend 1,80 gulden, dat hoogstens achttien maanden meegaat. Om dezelfde praktische redenen verving Nederland het briefje van vijf door een munstuk van dezelfde waarde. De vraag is echter of het Amerikaanse publiek een dollarmunt wil. Niet alleen zijn muntgebruikers per definitie zeer behoudend, maar de meeste Amerikanen zijn de mislukte dollarmunt van 1979 nog niet vergeten.

“De Susan Anthony-dollarmunt was een ramp omdat de regering de munt niet steunde”, zegt Arthur Friedberg van het Coin and Currency Institute in New Jersey. “Het dollarbiljet bleef destijds in omloop en dat is een foute aanpak. Daarnaast leek de munt te veel op de quarter. De Engelsen en Nederlanders hebben dat met hun nieuwe munten veel beter gedaan”, aldus Friedberg, die eveneens agent in Noord-Amerika is voor 's Rijks Munt.

Van 1792 tot 1935 had de VS een goed functionerende dollarmunt. Onder Roosevelt werd de munt vervangen door de bekende greenback, tot eind jaren zeventig een halfslachtige poging werd gewaagd opnieuw een dollarmunt in te voeren. Af en toe duikt de munt van 1979, een officieel betaalmiddel, nog op maar hij wordt behandeld als een hete aardappel. Winkeliers nemen hem zuchtend aan en de veelal buitenlandse taxichauffeurs in New York kijken je wantrouwig aan.

Groeiende publiciteit over het idee voor een nieuwe dollarmunt heeft een klimaat geschapen waarin invoering ervan haalbaar is. Volgens Friedberg zijn de kansen beter dan ooit als de regering een nieuwe munt aanprijst als een besparing op de overheidsbegroting. Populair sentiment kan echter roet in het eten gooien. Friedberg wordt kwaad als hij eraan denkt dat Congresleden introductie van de munt kunnen tegenhouden omdat dat hun electoraat onwelgevallig zou zijn. Friedberg: “Het is toch te bespottelijk voor woorden dat ze zich hier zorgen over moeten maken in verband met hun herverkiezing?”

's Rijksmuntmeester Chr. van Draanen heeft een delegatie van het Amerikaanse minsterie van financiën op bezoek gehad die nieuwsgierig was naar de introductie van het vijfje in Nederland. “Die delegatie was hier een paar jaar geleden maar sindsdien heb ik niets meer vernomen”, zegt Van Draanen. Volgens hem kan een goede harde munt wel veertig jaar mee, waardoor de regering Clinton zelfs een half miljard dollar per jaar kan verdienen.

    • Lucas Ligtenberg