UITSLAG DINO-PRIJSVRAAG: EXPOSITIE TEKENINGEN IN UTRECHT

Tentoonstelling Dino-fan tekeningen van de Kinderpagina NRC Handelsblad, Openbare Bibliotheek Utrecht, Oude Gracht 167, Utrecht (jeugdafdeling, kelder). 1 t/m 31 okt. Ma 13-17.30u en 19-21u, di-vr 11-17.30u, di en do 19-21u, za 10-13u.

Het is ongelooflijk hoeveel kinderen dino-fan zijn: meer dan tweehonderdvijftig brieven met tekeningen, verhalen en foto's kwamen binnen op onze dino-prijsvraag. Hele schoolklassen deden mee. Als een ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat alle deelnemende kinderen (van 2 tot 28 jaar) al lang dino-fan zijn, en dat dat niets te maken heeft met de sauriërfilm Jurassic Park, die nu in Nederland draait. Neem Frank van der Hulst (10 jaar, Leidschendam), die op zijn vijfde al dino-fan werd en sindsdien alles over dino's verzamelt. Hij wil later van zijn dino-hobby zelfs zijn beroep maken: hij wil - net als Kas Houthuys (6, Amsterdam) - paleontoloog worden. “Dat is iemand die onderzoek doet naar de prehistorie, dan moet je toch een heleboel dinosaurussen uit je hoofd kennen en dat weet ik wel,” schrijft hij en noemt er daarna veertien op.

De inzendingen zijn te verdelen in vier categorieën. Veel kinderen gaven antwoord op onze vraag of dinosauriërs wel of niet terug moeten komen op aarde. Zie het stuk daarover op deze pagina. Dan waren er kinderen die zelf dino's bedachten. Daarvan zie je er ook een paar op deze pagina. Sommige kinderen bedachten spannende dino-verhalen. En ten slotte waren er kinderen die tekeningen instuurden van dino's die echt bestonden, meer dan 65 miljoen jaar geleden. We kunnen er daarvan hier maar een paar afdrukken, maar er waren zoveel mooie bij, dat we de vijftig mooiste tekeningen tentoonstellen: midden in het land, op de jeugdafdeling van de Openbare Bibliotheek Utrecht, waar ze een kleine expositie over dino's hebben, met boeken en speelgoedmodellen.

Alle kinderen die op deze pagina genoemd worden, en van wie we tekeningen exposeren in Utrecht, hebben een "Ik ben al eeuwen dino-fan' T-shirt gewonnen en krijgen bericht. Bellen hoeft dus niet: je krijgt binnen een paar weken je shirt thuisgestuurd. Kinderen die per klas instuurden, krijgen niet apart, maar als klas een nader te bepalen prijs. De winnende klassen ontvangen daarover bericht.

    • Paul Steenhuis