Tudjman wil "concessies'; Kroatië trekt ultimatum aan VN op valreep in

ZAGREB, 1 OKT. Kroatië heeft het dreigement, een einde te maken aan de aanwezigheid op zijn territorium van de vredesmacht van de Verenigde Naties, UNPROFOR, ingetrokken.

Dat blijkt uit opmerkingen gisteren van de Kroatische president, Franjo Tudjman, bij zijn terugkeer in Zagreb uit New York, waar hij deze week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties had toegesproken.

Volgens Tudjman kan Kroatië akkoord gaan met een verlenging van het VN-mandaat als de Veiligheidsraad in een resolutie alle eerdere resoluties over Kroatië in herinnering brengt, en de internationale sancties tegen Servië en Montenegro niet worden opgeheven zolang er van een Servisch-Kroatisch conflict in Kroatië sprake is.

Eerder had de Kroatische regering veel verdergaande eisen gesteld, met name een gewelddadige ontwapening door de vredesmacht van Servische troepen in Kroatië. De thans door Tudjman trots naar voren gebrachte concessies zijn grotendeels imaginair: de Veiligheidsraad van de VN brengt in al haar resoluties eerdere resoluties over hetzelfde onderwerp in een preambule tot uitdrukking. Volgens diplomatieke bronnen is, met name in de kring van de Europese gemeenschap, al eerder besloten opheffing van de sancties tegen Servië en Montenegro, vorig jaar ingesteld naar aanleiding van de situatie in Bosnië-Herzegovina, afhankelijk te maken van het Servisch gedrag in andere crisisgebieden.

Het geldende mandaat van UNPROFOR in Kroatië liep vannacht om middernacht af, maar op Russisch verzoek werd de stemming in de Veiligheidsraad over verlenging van het mandaat een dag uitgesteld.

Eerder gisteren had de leider van de Kroatische Serviërs, Hadzic, met een “totale oorlog” gedreigd als Kroatië het dreigement, UNPROFOR het land uit te zetten, zou uitvoeren.