Simons en Kombrink naar PvdA Rotterdam

PAG.3 PORTRET SIMONS

DEN HAAG, 1 OKT. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) treedt omstreeks de jaarwisseling af om terug te keren naar Rotterdam als lijsttrekker van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. J.C. Kombrink, directeur-generaal op het ministerie van defensie, gaat mee als tweede man. Beiden zouden dat vanmiddag in Rotterdam bekendmaken.

Het is nog niet duidelijk of Simons deze kabinetsperiode als staatssecretaris wordt opgevolgd. Aangezien er op het gebied van de volksgezondheid na Simons' vertrek geen zware dossiers meer liggen, wordt er rekening mee gehouden dat minister d'Ancona (WVC) de portefeuille volksgezondheid gaat beheren.

Kombrink, voormalig Tweede-Kamerlid voor de PvdA en staatssecretaris van financiën in het tweede kabinet-Van Agt, was vier jaar geleden ook al gevraagd als kandidaat voor de raadsverkiezingen in Rotterdam. Toen onderafdelingen van de partij daartegen grote bezwaren bleken te hebben, trok hij zich gedesillusioneerd terug.

Nadat de Rotterdamse burgemeester Peper onlangs had aangedrongen op de terugkeer van Simons, oud-wethouder van onderwijs en PvdA-fractieleider in de Maasstad, besloot het PvdA-partijbestuur in Rotterdam Simons voor het lijststrekkerschap te vragen. Al direct maakte de staatssecretaris duidelijk dat hij veel voor die overstap voelde.

De transfer heeft bij de huidige PvdA-fractie tot groot ongenoegen geleid. Wethouder Hallesleben (onderwijs en sociale zaken) besloot zich niet kandidaat te stellen, omdat het partijbestuur haar geen wethouderszetel meer kan garanderen.