SCHOLEN: DINO AAN ROLSTOEL

Een triceratops aan haar duwrolstoel, dat wil Antigonnie Siropoulos (11) graag. “Ik zou hem met twee dikke touwen aan mijn rolstoel vastbinden en zou zo met mijn dinosaurus naar de winkels gaan en dat dan iedereen zegt kijk zij heeft een triceratops dinosaurus, en dat ik dan heel hard weg rees.”

Antigonnie zit op de mytylschool De Brug in Rotterdam. Haar klas, C1, is een van de zes schoolklassen uit het land die als groep meegedaan hebben aan de dino-prijsvraag.

Haar klasgenoot Arjo Wijnhout vindt dino's "tof', en noemt het “een vooruitgang dat ze die drollen van die dino's hebben gevonden” voor onderzoek. Alle kinderen in C1 schreven leuke verhalen. Jan van Wanrooy uit dezelfde groep zou wel willen dat snelle dino's terugkwamen, die dan als auto gebruikt kunnen worden: dat is “ook beter voor het milieu.” Antigonnie's tweelingzus Alexandra (11) schreef een prachtig verhaaltje over een dino die uit een vliegende schotel uit de ruimte bij haar op bezoek kwam, en daarna wegvloog in de nacht: “Als er af en toe een ster erg knippert is dat vast Dino die mij groet.”

De kinderen van groep 4 van De Plataan in Uden zijn bijna allemaal tegen de terugkomst van dino's, omdat die dan alles “vermollen”, zoals Linda Hendriks schrijft. Ze vernielen “de huizen, het politiebureau, alles,” aldus Thijmen de Jong. Ook de kinderen van de basisschool De Vlonder in Udenhout, die mooie gekleurde tekeningen maakten, voelen weinig voor de terugkomst van de prehistorische monsters: “Ik vind het maar eng hoor, brrrr,” schrijft Jorieke van der Westen (9). Ook de kinderen van de basisschool St. Franciscus in Haarlem maakten mooie dino-tekeningen en van Ilse Buisman (10) mogen dino's wel terugkomen, als ze niet groter dan een kip of poes zijn.

Hele dino-boeken en -verhalen maakten de kinderen van de openbare basisschool Corlaer in Nijkerk, zoals Michel Jongen, waarin zelfs een dino geplakt van stukjes hout staat. Een prachtige grote plattegrond van een oertijd-stad, met wegen, huizen en dino's (zelfs tegen bomen piesende dino's) maakten Susanne Gerritsen, René Schut (beiden 11) en Michel Ubeek (10). Heel bijzonder is het paginalang toneelstuk over een meisje dat met haar ouders op vakantie in Mexico een dino-ei vindt en de kleine dino die daar uitkomt mee mag nemen: “Wat is die aardig, hè mam? Mag ik hem meenemen?”/ “Als je hem zelf opvoedt.”/ “Ja.”/ “Au!”/ “ Hij bijt!” Toch loopt alles nog goed af in dit stuk van Lisette Spaan (12). “Mam, mag die mee naar huis?”/“Ja.”/ Einde.