Rederij ontneemt Van Ommeren grootste agentuur

ROTTERDAM, 1 OKT. Van Ommeren (tankopslag, transport en scheepvaart) raakt zijn grootste scheepsagentschap kwijt. De Japanse rederij NYK (Nippon Yusen Kaisha) maakt een einde aan de vertegenwoordiging door Van Ommeren in Noordwest-Europa. Het vertrek van het Japanse bedrijf scheelt het Rotterdamse concern jaarlijks 30 miljoen gulden op een omzet van circa 1 miljard.

Een woordvoerder van Van Ommeren bevestigde vanmorgen dat NYK het contract heeft opgezegd. “NYK is een van de laatste grote rederijen in de wereld die met eigen kantoren gaat werken. Dat hebben ze eerder al in het Verre Oosten en de Verenigde Staten gedaan, nu volgt Europa”, aldus de woordvoerder. Desondanks typeerde hij de opzegging van de scheepsagentuur door het Japanse bedrijf als “verrassend”.

NYK is sinds 1898 klant bij Van Ommeren. Het agenturennetwerk van Van Ommeren omvat op dit moment 22 eigen kantoren met in totaal 740 medewerkers. De agent vertegenwoordigt 21 rederijen met samen 33 lijndiensten. Voor NYK zijn bij Van Ommeren 300 medewerkers werkzaam. Volgens de woordvoerder zal Van Ommeren met NYK over voeren over indienstneming van deze medewerkers. Het Rotterdamse bedrijf zal daarover naar alle waarschijnlijkheid al volgende week onderhandelingen met NYK beginnen. Van Ommeren wil, zo meldde de woordvoerder, gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen. “Dat is de inzet van onze kant. We proberen een eventueel verlies van arbeidsplaatsen op te vangen via Vut-regelingen en vrijwillig vertrek.”

Het verlies van de scheepsagentuur voor NYK is niet het enige probleem voor Van Ommeren. Het bedrijf kampt ook met problemen bij zijn Nederlandse tankdivisie. “De rentabiliteit bij Van Ommeren Tank Terminal Nederland is veel te laag. Dat willen we op korte termijn verbeteren”, aldus de woordvoerder. Van Ommeren ontkent suggesties als zou de tankdivisie in grote financiële problemen verkeren. “Wij lijden op dit moment geen verlies door de Nederlandse tankactiviteiten.” In de eerste helft van dit jaar daalde het bedrijfsresultaat bij de tankopslag van het concern van 32,4 miljoen tot 13,6 miljoen gulden. Het totale bedrijfsresultaat van Van Ommeren kelderde van 42,1 miljoen gulden tot 18,1 miljoen gulden.

Van Ommeren wil bij Tank Terminal Nederland in totaal 17 miljoen gulden bezuinigen. Daarvoor zullen bij de vier opslagvestigingen voor olie- en chemicaliën in Vlaardingen, Botlek, Amsterdam en Europoort “90 tot 100 van de 650 arbeidsplaatsen” verdwijnen. Van Ommeren overlegt hierover volgende week dinsdag met de betrokken vakorganisaties.