Paramaribo sluit begeleiding door het IMF niet langer uit

NEW YORK, 1 OKT. Een missie van het Internationale Monetaire Fonds in Washington zal binnenkort naar Suriname reizen voor besprekingen over de mogelijkheid voor begeleiding door deze organisatie van het economische en financiële herstructureringsprogramma in dat land. De Surinaamse minister van buitenlandse zaken, Mungra, die dit gisteren in New York zei tegen de Nederlandse delegatie bij de Algemene Vergadering van de VN, zei dat dit nog niet betekent dat Paramaribo nu het IMF ook om begeleiding van de sanering zal vragen.

Nederland heeft de hervatting van zijn hulpprogramma aan Suriname afhankelijk gesteld van de bereidheid in Paramaribo om het IMF als onafhankelijk waarnemer bij het economisch aanpassingsprogramma te betrekken. De Surinaamse minister van financiën, H. Hildenberg, sloot eerder deze week niet uit dat zijn land een beroep zal doen op het IMF om toezicht te houden. Tot nu toe was in Paramaribo een toezichthoudende rol van het IMF altijd afgewezen. Minister Kooijmans, die gisteren in New York een lang gesprek met Mungra voerde, vond het “een positieve ontwikkeling, dat er nu in elk geval een gespreksbasis is tussen Suriname en het IMF, al gaat het voorlopig om een oriënterend contact”. Het verzoek om de IMF-missie was woensdag gedaan door Hildenberg.

Mungra had in zijn gesprek met Kooijmans aangegeven dat Paramaribo bevreesd is voor het harde imago van het IMF, die als voorwaarde aan haar steun altijd zeer krachtige herstructureringsprogramma's verbindt. De angst geldt vooral de kansen die voormalig legerleider Bouterse, nu oppositieleider, daardoor krijgt om de bevolking, die met de gevolgen wordt geconfronteerd van bezuinigingen, op zijn hand te krijgen.

Kooijmans zei te hebben tegengeworpen dat de Surinaamse regering het Bouterse ook te makkelijk kan maken. Men hoefde maar naar het voorbeeld van buurland Guyana te kijken: daar was met behulp van het IMF een succesvol aanpassingsprogramma doorgevoerd. Suriname geeft er nog steeds de voorkeur aan het herstructureringsprogramma bilateraal met Nederland te regelen. Kooijmans: “Het spook van Bouterse zal voorlopig op de achtergrond in Suriname aanwezig blijven. Zijn persoon speelt daar door alles heen, want hij is zeer aanwezig in het land.”

    • Rob Meines