Overleg over reorganisatie Akzo mislukt

UTRECHT, 1 OKT. De directie van het chemieconcern Akzo en de vakbonden zijn er afgelopen nacht niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de reorganisatie, die ongeveer 500 banen zal kosten.

Bestuurder B. Roodhuizen van de Industriebond FNV zei na afloop dat de vakbonden hun leden zullen raadplegen over mogelijke acties. De beide partijen verschillen van mening over eventuele gedwongen ontslagen; Akzo houdt bij de reorganisatie vast aan deze ontslagen, terwijl de bonden falikant tegen zijn.

De vakbonden hebben een alternatief, waarbij het met ontslag bedreigde personeel in een arbeidspool komt te werken. Deze arbeidspool kan in de diverse Akzo-vezelbedrijven worden ingezet.

Maar de directie van het chemieconcern ziet niets in het alternatief van de bonden. Volgens haar noopt de slechte toestand van de vezelmarkt het bedrijf tot meer ingrijpende maatregelen. Akzo wil banen schrappen in de vestigingen in Emmen, Ede, Arnhem en Steenbergen.