Nigeria speculeert over staatsgreep

LAGOS, 30 SEPT. In Nigeria wordt gespeculeerd over een ingrijpen van pro-democratische elementen in het leger om met een staatsgreep de politieke impasse in het land te beëindigen.

De Nigerianen weigeren zich neer te leggen bij de annulering van de uitslag van de in juni gehouden presidentsverkiezingen. Deze week staakten duizenden Nigerianen in de metropool Lagos en in de zuidwestelijke steden Ibadan en Abeokuta opnieuw om de onmiddellijke installering van Moshood Abiola, de winnaar van de geannuleerde verkiezingen, als president te eisen en het vertrek van de interim-regering van premier Ernearst Shonekan, die in augustus door de aftredende militaire president Babangida werd ingesteld, af te dwingen.

Een centrale rol in het scenario voor een staatsgreep speelt generaal Sani Abacha, minister van defensie in de regering-Shonekan. Abacha behoort bij de anti-Babangida factie in de strijdkrachten. Mede door zijn toedoen was Babangida in augustus gedwongen af te treden. Sindsdien heeft Abacha als minister van defensie het leger gezuiverd van enkele hoge militaire leiders die trouw zijn aan Babangida. De vorige week teruggekeerde Abiola prees Abacha voor “zijn pro-democratische maatregelen” en riep het leger op te helpen een einde te maken aan de politieke crisis in Nigeria.

Abiola werd bij zijn terugkeer na zes weken ballingschap in Europa en Amerika in Lagos door tienduizenden aanhangers luidruchtig verwelkomd. Hij beloofde de politieke impasse in Afrika's volkrijkste natie zonder geweld te zullen oplossen. Babangida zag zich gedwongen onder grote druk van de publieke opinie en elementen in het leger af te treden. Abiola hoopt dat de regering-Shonekan een zelfde lot beschoren is. Nigerianen beschouwen Shonekan als marionet van Babangida.

Shonekan probeert steun te winnen van religieuze, traditionele en politieke leiders. Internationaal wordt zijn regime niet erkend. Kapitaalvlucht gaat onverminderd voort en buitenlandse investeerders blijven weg wegens de grote politieke instabiliteit. Eerder deze week kondigde Shonekans regering plannen aan voor nieuwe presidentsverkiezingen in februari.

    • Koert Lindijer