Nieuwe president Bundesbank; Tietmeyer handhaaft strak beleid

BONN, 1 OKT. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, zal de strakke monetaire politiek niet wijzigen. De stabiliteit van de Duitse mark blijft de voornaamste taak van de bank.

Dit heeft Hans Tietmeyer vanmiddag gezegd bij zijn aantreden als nieuwe president van de Bundesbank. Geforceerde renteverlagingen lossen de structurele problemen van de Duitse economie volgens Tietmeyer niet op. De inflatie in Duitsland moet dalen tot onder de vier procent, en rentedalingen mogen niet ten koste gaan van de stabiliteit van de D-mark, aldus de nieuwe Bundesbank-president. Hij noemde de stabiliteit van de Duitse munt niet alleen een wettelijke verplichting van de Bundesbank, maar ook "mijn persoonlijke overtuiging'.

Tietmeyer (62) is vandaag, tijdens een plechtige ceremonie en in het bijzijn van 750 genodigden, geïnstalleerd als de opvolger van Helmut Schlesinger, die met pensioen gaat. Johann-Wilhelm Gaddum wordt de nieuwe vice-president van de Duitse centrale bank, de positie die Tietmeyer onder Schlesinger bekleedde.

De Duitse Bondskanselier Helmut Kohl roemde vanmorgen tijdens de ceremonie de scheidende Bundesbank-president Helmut Schlesinger, en noemde hem een 'garantie voor stabiliteit'. Alleen een consequente monetaire stabiliteitspolitiek kan volgens Kohl zorgen voor toekomstige economische groei en werkgelegenheid in Duitsland.

De financiële markten hopen met de komst van Tietmeyer op een soepeler beleid van de Bundesbank. Zijn voorganger Schlesinger stond bekend om zijn starre houding als het ging om het monetaire beleid. De algemene verwachting is echter dat Tietmeyer het beleid van zijn voorganger ongewijzigd zal voortzetten.

Tietmeyer gaf vandaag geen blijk van een koersverandering in het monetaire beleid van de Duitse centrale bank. Hij waarschuwde dat, hoewel de inflatie in Duitsland lijkt te dalen, een te snelle verlaging van de rente nadelig kan uitwerken. “Dat zou het inflatie-gevaar weer aanwakkeren”, aldus de nieuwe president van de Bundesbank. “We kunnen niet leven met vier procent inflatie. Vier procent is te veel.” De rentetarieven in Duitsland zijn het afgelopen jaar gestaag gedaald. Het disconto daalde van 8,25 procent in september 1992 tot 6,25 procent nu. De Lombard-rente daalde van 9,5 procent naar 7,25 procent.

Tietmeyer is sinds 1960 lid van de CDU. Twee jaar later trad hij in dienst van het ministerie van economische zaken. Na Kohls aantreden als kanselier, in 1982, werd Tietmeyer staatssecretaris van financiën, een functie die hij tot 1990 vervulde. In dat jaar vertrok hij naar de Bundesbank, waar hij in 1991, bij het aantreden van Schlesinger, vice-president werd. (Reuter, DPA)