Nedcar: staat moet belang niet verkopen

ROTTERDAM, 1 OKT. President ir.F. Sevenstern van autofabrikant NedCar vindt dat de Nederlandse Staat zijn belang van 33,3 procent in NedCar niet moet verkopen aan de twee andere aandeelhouders Mitsubishi en Volvo die eveneens elk een belang van een derde hebben. Dit heeft een woordvoerder van het concern in Helmond desgevraagd bevestigd.

In 1991 is afgesproken dat de overheid zich in 1998 zich terugtrekt uit NedCar. Het Japanse Mitsubishi en het Zweedse Volvo, dat met ingang van 1 januari fuseert met het Franse Renault, hebben het eerste recht om de aandelen van de overheid over te nemen.

Sevenstern is tevreden met de huidige situatie en vindt dat de overheid een stabiliserende factor speelt. Geen van beide industriële aandeelhouders heeft nu een meerderheidsbelang. Dat geeft NedCar meer vrijheid dan wanneer Mitsubishi of Volvo een meerderheidsbelang in NedCar krijgt. Sevenstern heeft nog geen officiëel verzoek bij Economische Zaken ingediend, maar zijn opinie is wel bekend op het ministerie. Volgens de woordvoerder van NedCar hoeft de overheid pas in 1996 of 1997 een besluit over deze zaak te nemen. EZ zei desgevraagd dat er een contract ligt waarin staat dat de overheid zijn belang in 1998 zal verkopen aan de twee andere aandeelhouders. “Er is nu geen aanleiding om de andere aandeelhouders te vragen het contract te veranderen”, aldus een EZ-woordvoerder.

Volgens de woordvoerder van NedCar hebben de opmerkingen van Sevenstern niets te maken met de fusie tussen Renault en Volvo. De aanstaande voorzitter van de raad van commissarissen van de nieuwe Europese autogigant, de Zweed Gyllenhammar liet begin vorige maand weten dat onderzoek en ontwikkeling bij NedCar in Nederland niet in gevaar worden gebracht door de fusie. De Volvo-topman noemde het destijds “een belachelijke veronderstelling” dat NedCar geen eigen onderzoek en ontwikkeling meer zou blijven doen. NedCar boekte vorig jaar een verlies van 243 miljoen gulden en verwacht dit jaar af te sluiten met een aanmerkelijk lager verlies.