Leger Sri Lanka zet offensief voort

COLOMBO, 1 OKT. Sri-Lankese troepen zetten vandaag hun grootste offensief in meer dan een jaar tegen Tamil-separatisten in het noordelijke schiereiland van Jaffna voort, hoewel de tegenpartij inmiddels versterkingen heeft aangevoerd, aldus het ministerie van defensie in Colombo.

Bij het offensief zijn volgens militaire bronnen nu bijna 400 doden, onder wie 150 militairen en 200 Tamil-strijders, gevallen. Er zijn niet eerder bij een gevechtsactie zoveel doden aan de zijde van het leger gevallen sinds de burgeroorlog in 1983 escaleerde. Een gepesioneerde luchtmachtcommandant, Harry Gunatilleke, meende vandaag dat het leger zich heeft vergist in de kracht van de Tamils. Hij achtte het onwaarschijnlijk dat het leger zou doorstoten naar de stad Jaffna, het belangrijkste bolwerk van de rebellen, omdat daarvoor veel meer manschappen nodig zouden zijn. Volgens politieke analisten en Tamil-politici is het offensief een teken dat de regering nu de voorkeur geeft aan een militaire boven een politieke oplossing van de Tamil-kwestie. (Reuter)