Le Journal de TV5 is best bekeken uitzending TV5

Le journal de TV5, iedere dag van 18.30 tot 18.55 op TV5.

Voor de duizendste maal zal vanavond om half zeven Le Journal de TV5 het licht zien - niet de meest spectaculaire nieuwsuitzending die via de kabel en satelliet het licht ziet, maar wel een van de symphatiekste. De formule is eenvoudig: een keuze uit wat diverse Franstalige televisiestations vandaag aan reportages over het wereldgebeuren te bieden hebben, plus een gast die het geheel van een persoonlijke kanttekening voorziet en ook wat praat over wat hij doet, of over het boek dat hij niet geschreven heeft. Die gast kan een Fransman zijn, maar ook een buitenlander. Liefst een Franssprekende natuurlijk, maar desnoods zet men een simultaanvertaling in.

Het journaal van half zeven is de meest-bekeken uitzending op TV-5, een vanuit Parijs geleide onderneming met programma's van drie Franse, een Zwitsers, een Waals en een Frans-Canadees station. In een periode waarin steeds meer televisiestations, ook de eens veelgeroemde BBC en de Duitse publieke omroep, zich ook in hun actuele berichtgeving steeds meer aan lokale dorpspolitiek en show overgeven - de commerciële concurrentie eist zijn tol - blijven de uitzendingen van TV5, met hun nadruk op cultuur en langere documentaires, een verademing in een baaierd zee van debiliteit.

Ook in het journaal van half zeven gaat het nog steeds om de werkelijkheid zelf, en die blijft interessant, ook wanneer het bericht langer duurt dan dertig seconden, of er alleen maar een pratende persoon te zien is.

    • Raymond van den Boogaard