Laatste troepen Georgië uit Abchazië gejaagd

TBILISI, 1 OKT. De Abchazische separatisten hebben gisteren de laatste Georgische troepen uit Abchazië verdreven.

De Georgiërs zijn na de val van Soechoemi, dinsdag, in paniek op de vlucht geslagen. Gisteren rukten de Abchaziërs in één dag negentig kilometer op. De Georgiërs, onderling verdeeld in aanhangers van president Sjevardnadze en aanhangers van zijn voorganger Gamsachoerdia, gaven gisterochtend hun bolwerk Otsjamitsjira prijs, een stad die zestig kilometer ten zuiden van Soechoemi ligt. Ze moesten zich hergroeperen in het dertig kilometer zuidelijker gelegen Gali, dat evenwel zes uur na de val van Otsjamtsjira al in handen van de Abchaziërs viel.

Sjevardnadze, die zich nauwelijks meer heeft laten zien sinds zijn evacuatie uit Soechoemi, richte gisteren een oproep tot secretaris-generaal Boutros-Ghali van de VN om Georgië te hulp te komen. “Help ons onze medeburgers te redden nu ze worden geofferd op het altaar van de moorddadige politiek van Rusland”, aldus Sjevardnadze. Hij verweet de VN te weinig te hebben gedaan om het conflict om Abchazië te beëindigen. (Reuter)