IK WIL EEN DINO ALS HUISDIER

De meeste kinderen willen graag dat dinosaurussen terug komen op aarde. Dan kun je ze echt bekijken, of als huisdier nemen.

Janneke Hoofs (9 jaar, uit Hoogerheide) fantaseert wel eens dat de dino's nu al terug zijn: “Als ik 's avonds niet in slaap kan komen en ik hoor de koeien loeien, de honden blaffen en de katten miauwen, beeld ik me in dat de Tyrannosaurus en de Oviraptor aan het vechten zijn en zzzz.”

“Ik wil een dinosaurus-ei uitbroeden en een kleine dino als huisdier hebben,” schrijft Isolde Gazenbeek (8, Ulft). Veel kinderen willen alleen de lieve dino's terug, geen gemene vleeseters, want dan "wordt het zo'n bloederige troep' aldus Frank Schouten (9, Zwolle). Maar Rianne Gazenbeek (7) ziet dat wat anders: “Ik wil een vleeseter die alleen naar mij luistert voor als ik ruzie heb met mijn zus.” Oei! Dat is oppassen met zo'n zus.

Titus Wijnands (7, Waalre) heeft een vreedzamer idee: “Ik zou het leuk vinden als de dino's weer bestonden, dat ze gewoon in de straat liepen en ik op de rug naar school mocht, dat ze mijn vrienden waren en overal een hol hadden.” Veel kinderen willen graag op de rug van een dino, zo groot als een paard of koe, naar school rijden. Maarten Saffrie (12, Halsteren) en Iason Jongepier (11, Hilversum) willen liever vliegen op de rug van pteranodons, vliegende oerreptielen.

David Galjaard uit Haarlem wil ook best dat dino's terugkomen, maar dan is hij een holenmens. “Ik wil dat de natuur dan terugkomt. En ik in een grot in de natuur. Wat wil je nog meer.” Met dino's kun je allerlei spelletjes doen, zoals tikkertje spelen, fietsen en puzzelen, “maar dan moeten ze wel zo klein zijn als een dobbelsteen” (Koen Fischer, 6, Almelo), of met dino's ministeck spelen en aan tafel eten: couscous met yoghurt als toetje (Peter Fischer, 4). Sander David Bosch (6, De Hoef) schrijft: “Ik wil dino's terug, ik heb er heel veel van gedroomd en ze kunnen met mij zwemmen.” Tessa Ravelli (10, Amersfoort) lijkt het het beste als er een professor was die alle speelgoeddino's van nu levend maakte, want echt grote dino's terug, dat levert een hoop problemen op.

Waar zouden ze moeten leven bij voorbeeld? Want de grote dino's: “passen niet in de steden”. Als ze daar lopen “blijft er niets van de huizen over,” denkt Elmer Haartsen (7, Rumpt). De tyrannosaurus rex zou een “heel dorp als avondmaal nemen”, vermoedt David (9, Mijdrecht). Dino's zouden in de bossen moeten blijven, of in een speciaal reservaat, toegankelijk voor publiek, vinden Christian Tanis (9, Veenendaal) en Gijs Hoppenbrouwers (11, Roosendaal). Dirk Gieling (10, Wijchen) tekende zelfs een hele plattegrond voor zo'n reservaat, met landdino's en waterdino's, vleeseters en planteneters. Om te voorkomen dat mensen opgegeten worden, zijn er tunnels met ramen voor de bezoekers in het park. Een goed plan - beter dan Jurassic Park, lijkt me. Joachim de Ronde (6, Amsterdam) heeft ook een prima plek bedacht voor de dino's: ze moeten gewoon terugkomen op Vlieland.

Laurine Sierman (Amersfoort) denkt dat de aarde twee keer zo groot moet worden, zodat de dino's een eigen aarde krijgen. Daar mag je dan in een speciaal pak kijken en er mogen "GEEN jagers' komen. Ook Theisje van Dorsten (10, Vierakker) oppert het idee voor een aparte dino-planeet. Alle dino's moeten terugkomen wat haar betreft. Alle dino's zijn ook Femke Holwerda's (6, Alkmaar) lievelingsdieren, want zegt ze: “Ik ben een moedig kind.”

Er zijn ook een paar kinderen die het niet leuk vinden dat dino's terug zouden komen: het zou niet handig zijn, denkt Toon Coenen (6, Hilversum): “het hele land gaat trillen en alles gaat stuk.” De vleeseters zouden alle mensen opeten, verwachten Tjebbe Vlieg (5, Den Haag), Tammo Reichelt (6, uit, heel toepasselijk, Monster), Willem Sluyterman van Loo (7, Deventer) Thomas Ebben (9, Deest), Thijs Padmos (9, Burgh-Haamstede) en anderen. Bovendien zouden dino's in deze tijd toch niet gelukkig zijn, schrijft Leonie Willigers (10, Alphen aan den Rijn): “Denk maar aan de olifanten en neushoorns.” Tot slot nog een waarschuwing van de oudste inzender: Peter van Woensel Kooy (28, Amsterdam), die al 21 jaar dino-fan is. Hij werd op zijn zevende, in 1972, dino-fan toen hij tijdens de schoolpauze met een vriendje mee naar huis mocht en daar voor het eerst dino-boeken zag. Hij vond de dieren zo fantastisch dat hij daarover dromend terug naar school liep: hij lette niet op en een auto reed over zijn voet. Dat deed pijn! Vandaar zijn raad: dino-fans, pas op de auto's.