Het Gebouw is heden definitief gesloten

HILVERSUM, 1 OKT. Na negen jaar is het VPRO-radioprogramma "Het Gebouw' ter ziele. Vandaag werd Het Gebouw, dat begon op vrijdag 12 oktober 1984, met een speciale editie gesloten.

De formule van Het Gebouw, ontwikkeld door regisseur Peter Flik, was geënt op het kantoor, met een receptie en speciale afdelingen. Het Eurobureau, Vrouwenforum en De Afloop behoorden tot de programma-onderdelen van het eerste uur. Later verwierven Het Marathongesprek, De Tafel en de Standplaatsen vermaardheid. Ten behoeve van dat laatste onderdeel verbleven verslaggevers langere tijd op een buitenpost voor het maken van wekelijkse reportages.

Begon Het Gebouw in het eerste seizoen op Hilversum twee van zeven uur 's ochtens tot half zes 's avonds, het laatste seizoen was het programma gespreid over radio één en radio vijf.

Nu de profilering per zender definitief zijn intrede doet, past de gevarieerde formule van Het Gebouw noch op de nieuwszender radio twee, noch op het cultuur- en achtergrondkanaal radio vijf.

In het programma van vandaag werden hoogte- en dieptepunten van Het Gebouw herhaald en werd gediscussieerd met oud-Gebouw-medewerker Henk van Hoorn, thans eindredacteur informatieve programma's bij de NOS-radio. Van Hoorn is voorstander van strakke richtlijnen voor de "piekuren' op de nieuws- en actualiteitenzender radio één. De VPRO is tegen de voorgeschreven invulling volgens het model "De wereld in een half uur'. De omroep ruilt de dichtst beluisterde uren in de "piektijd' met andere omroepen voor "daluren'.

Jan Haasbroek, hoofdredacteur radio van de VPRO, stelde in een "grafrede' dat van het oorspronkelijke skelet al niet veel meer over was. “Harmke Pijpers, Cor Galis, Arie Kleijwegt, Stan van Houcke, Peter Flik en Klaas Vos verdroegen zich in het geheel niet met de nieuwbakken piekuren-confectie van de meerjarenplanologen”, aldus Haasbroek. “Maar ook zonder McKinsey en Max de Jong was Het Gebouw wel aan zijn eind gekomen. Want totaalprogramma's hebben een eigen sociale dynamica en dus ook een aparte levenscyclus”.