Groei in Duitsland trager dan verwacht

PARIJS, 1 OKT. De economische groei in de Duitsland, de Verenigde Staten en Japan verloopt trager dan verwacht. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), bestaande uit de 24 belangrijkste industrielanden) heeft de groeiprognoses voor deze landen naar beneden bijgesteld. Met name in Duitsland en Japan blijkt de recessie hardnekkig.

Dat blijkt uit cijfers die de secretaris-generaal van de organisatie, Jean-Claude Paye, donderdag heeft gepresenteerd aan de Europese Raad in Straatsburg.

In Duitsland zal de groei voor het volgend jaar niet uitkomen op 1,4 procent, zoals een paar maanden geleden nog werd voorspeld, maar op slechts 0,5 procent. De tegenvaller in Duitsland is vooral te wijten aan het feit dat de inflatie hoog blijft, waardoor de rente niet omlaag kan. Dit jaar zal de Duitse economie waarschijnlijk 1,9 procent krimpen.

De Oeso stelt de verwachting voor de groei voor 1994 in Japan bij van 3,25 procent naar slechts 2 procent. De Oeso is te optimistisch geweest over de tweede helft van dit jaar. Daarin zou de Japanse economie naar verwachting met 3,25 procent groeien. Nu houdt de Oeso de groei voor de tweede helft op 0 procent.

De Verenigde Staten staan er het rooskleurigst voor, aldus de Oeso. Werd in juni van dit jaar nog uitgegaan van een groei van 3,1 procent voor volgend jaar, nu heeft de in Parijs gevestigde organisatie dat bijgesteld naar 3 procent. De redelijke toestand van de Amerikaanse economie is vooral te danken aan het aantrekken van de buitenlandse vraag, aldus de Oeso. Voor dit jaar schat de organisatie de groei op 2,6 procent. (Reuter)