Foto: GRONINGEN - Minister Alders van VROM gaf ...

Foto: GRONINGEN - Minister Alders van VROM gaf gisteren in Groningen het officiële startsein voor de sanering van het oude fabrieksterrein van gifproducent Aagrunol.

De sanering zal een jaar duren en kost zeventig miljoen gulden. De stoffen die gevonden zijn worden in het labaratorium geanalyseerd. Aagrunol produceerde vanaf 1946, toen de fabriek aan de rand van de Oosterpoortwijk in Groningen werd neergezet tot de verplaatsing in 1983 naar Delfzijl, landbouwbestrijdingsmiddelen zoals DDT en MCPA. De omwonenden van de wijk streden bijna 20 jaar voor sluiting van de fabriek. Al in het midden van de jaren vijftig klaagden zij over stank, overlast, poederdeeltjes in de lucht, hoofdpijn en misselijkheid. Vooral een aantal branden maakte de buurtbewoners dodelijk ongerust. Een aantal oud-werknemers van Aagrunol blijkt een chronische kwikvergiftiging te hebben opgelopen. De staat heeft via een civiele procedure twee venootschappen die nauw betrokken waren bij Aagrunol, aansprakelijk gesteld voor de totale kosten van de sanering. Het gerechtshof in Leeuwarden doet hierover binnenkort uitspraak. (Foto Sake Elzinga)