Fiscale "truc' in Hasselt met verkoop van stadhuis

HASSELT, 1 OKT. De gemeente Hasselt gaat het stadhuis verkopen. Het betreft een "papieren' transactie waarbij het pand, dat in april in gebruik is genomen, wordt overgedragen aan de nog op te richten Stichting Beheer Stadhuis Hasselt. Dit levert de Overijsselse gemeente een belastingvoordeel op van 630.000 gulden. De gemeente heeft dit gisteren bekendgemaakt.

De gemeente Hasselt zal eigenaar zijn van de stichting. De transactie is na tien jaar niet meer geldig. De stichting zal het stadhuis dan weer terugverkopen aan de gemeente.

Volgens burgemeester F. Koffrie (PvdA) maakt zijn gemeente gebruik van het zogenoemde "sale-lease-back-model', dat door het Rijk is ingesteld om voordelen te creëren voor huurders en verhuurders van panden. “Het is geen oneigenlijk gebruik van de wet of belastingontduiking. Het Rijk heeft deze mogelijkheid in de wet gelaten en wij maken er gebruik van”, aldus de burgemeester.

De gemeente Hasselt gebruikt 500.000 gulden van de opbrengst om de begroting sluitend te maken. Honderdduizend gulden is bestemd voor extra inrichting voor het stadhuis.

Een woordvoerder van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) meent dat deze constructie van de gemeente Hasselt uniek is voor gemeentes in Nederland. Volgens burgemeester Koffrie maken wel andere openbare instellingen gebruik van de regeling.