Duurdere dollar houdt aandelen op het Damrak hoog

AMSTERDAM, 1 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen bij gebrek aan duidelijke trends een echte "dollarbeurs'. De koersen van de aandelen stegen vanmorgen licht in het spoor van de Amerikaanse dollar, die zijn opmars van de laatste dagen ook vanmiddag voortzette.

AMSTERDAM De duurdere dollar wapende de aandelen in Amsterdam tegen negatieve invloeden uit het buitenland, waar de beurs in New York gisteren al een veer liet en Londen vanmorgen zwakker opende. De EOE-index van de 24 meest actieve aandelen steeg tot 351,04 punten rondom het middaguur - tegen een slot van 349,83 punten gisteren - na even op 351,33 punten te hebben gestaan. Door de vraag naar dollars noteerde de munt vanmiddag 1,8415 gulden, na gisteren te zijn gesloten op 1,8300 gulden.

Tegenover de Duitse mark passeerde de munt de psychologische barrière van 1,64 mark. Volgens valuta-analisten is de dollar op weg om ook de horde van 1,65 mark op korte termijn te nemen. Het exacte moment hangt af van de vraag wanneer berichten naar buiten komen, die duidelijk maken dat het herstel van de Amerikaanse economie werkelijk doorzet. Mogelijk zou dit in de loop van de middag al gebeuren, als de “index of leading indicators”, die de vooruitzichten weergeeft voor de economie op korte termijn, bekend zou worden.

In afwachting van deze cijfers liet de dollar al een verder opleving zien, nadat de dollar de afgelopen week al omhoog was gekropen. Verwacht wordt dat de belangrijkste "index' in augustus met ongeveer 0,8 tot 1 procent is gestegen. In juli moest de index nog 0,1 procent prijsgeven. Tevens wordt de index van de nationale vereniging van inkoopmanagers bekendgemaakt. Economen rekenen op een groei van deze index van 49,3 in augustus tot mogelijk 52 procent.

De dollar teerde vanochtend ook nog op de goede cijfers over de economie, die gisteren werden vrijgegeven. Zo steeg de index van de inkoopmanagers in september met ruim vier procent tot 54,4 procent, terwijl die van de persoonlijke inkomens in augustus met 1,3 procent toenam. Daar kwam nog bij dat de mark enigszins onder druk kwam te staan door getemperde berichten over de Duitse economie. De Oeso bijvoorbeeld verlaagde haar groeiprognose voor Duitsland voor 1994 van 1,4 naar 0,5 procent. Beleggers verwisselden om die reden marken voor dollars. De opmars van de dollar werd vorige week al ingezet met dank aan Jeltsin, toen de beleggers hun geld uit Duitse aandelen terugtrokken en investeerde in de "vluchthaven' die de dollar traditioneel is bij politieke onrust.

Een duurderde dollar is goed voor Amsterdam, waar veel belangrijke, genoteerde fondsen hun inkomsten grotendeels in de Amerikaanse munt ontvangen. Vooral Koninklijke Olie trok voordeel uit de stijging. Het fonds ging 80 cent omhoog naar 187,10. DSM zette de stijging van de voorgaande dag voort met 1,10 gulden op 97,20 gulden. Unilever behoorde tot de weinige verliezers met een daling van 1,20 gulden cent naar 195,80.

Amev voegde 1,30 gulden aan de koers toe op 76 gulden. Uitgever VNU steeg vier gulden naar 135,50. De claims KNP BT kwamen in de handel op 0,52 gulden. De koers van de aandelen zelf ging daardoor 60 cent omlaag naar 33,10 gulden.

Slecht bedrijfsnieuws oefende bij de kleinere fondsen een drukkende werking uit. Management Share, waar de problemen zich weer dreigen op te hopen, moest twee kwartjes terug naar 1,80 gulden. Goudsmit verloor een gulden op 26 gulden, maar op deze koers waren er geen kopers te vinden. Sombere halfjaarmededelingen kostten Weweler een gulden op 22,10 gulden. Amsterdam Rubber verloor een kwartje op 3,35 gulden. Daarmee was dit niet zo courante fonds de sterkste daler van de lokale markt.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren enig terrein moeten prijsgeven als gevolg van winstnemingen op de laatste dag van het kwartaal en de vrees voor inflatie nu de olieprijzen weer wat lijken aan te trekken.

De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen sloot uiteindelijk met een verlies van 11,18 punten op 3555,132. Dit betekent dat de Dow over het hele derde kwartaal een fraaie winst heeft laten zien van 39 punten.

Donderdag gleed de Dow aan het begin van de handel tot een verlies van 18 punten weg onder invloed van een sterk dalende obligatiemarkt. Daarna trad herstel op dat echter werd gehinderd door de koersontwikkeling rond General Motors. Dat voor de Dow-index belangrijke fonds werd geplaagd door de dreigende uitkomst van de onderhandelingen over pensioenpremies met de machtige vakbond in de auto-industrie UAW.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio steeg de Nikkei-index voor de 225 meest verhandelde fondsen 177,42 punten tot 20.283,13.