Dodental bij ramp India naar 16.000

NEW DELHI, 1 OKT. Het geschatte dodental van de aardbeving die gisteren de deelstaat Maharashtra in het westen van India trof, is vannacht verder opgelopen. Het Indiase persbureau PTI schat het aantal doden nu op 16.000. Lokale reddingswerkers denken dat het aantal nog zal stijgen tot rond de 28.000 als alle lichamen onder het puin vandaan gehaald zijn. De reddingswerkzaamheden moesten gisteravond bij gebrek aan elektriciteit worden opgeschort.

Indiase seismologen stellen een onderzoek in naar de oorzaak van de beving, die zich voordeed in een streek waar men er geen verwachtte. Alleen de Himalayaregio werd als een risico-regio beschouwd. De aardbeving van gisteren had volgens het Geologisch Onderzoeksinstituut in Washington een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en behoorde daarmee niet tot de zwaarste, maar wel tot de dodelijkste die zich deze eeuw in India hebben voorgedaan. In 1935 kwamen bij een beving van 7,5 op de schaal van Richter in Quetta, dat nu in Pakistan ligt, 30.000 mensen om. Een aardbeving in 1988 in het Himalayagebied, die ongeveer even krachtig was als de beving van gisteren, eiste duizend levens.

Ongeveer vijftig dorpen zijn door de aardbeving grotendeels verwoest. Duizenden mensen werden gewond. De dorpen Killari en Umarga, in de buurt van het epicentrum van de beving bij de stad Latur, zijn het zwaarst getroffen. Naar nu blijkt hadden de bewoners van Killari onlangs verzoeken tot evacuatie ingediend bij de lokale autoriteiten omdat ze ongerust waren geworden door een serie lichte aardschokken. De krant Times of India beschuldigt de autoriteiten van onverschilligheid.

Rusland, Zwitserland en Groot-Brittannië hebben reddingsploegen paraat die ieder moment naar India gezonden kunnen worden, maar om onduidelijke redenen heeft India nog geen officieel verzoek ingediend voor internationale hulp. India zou zelf inmiddels ruim 6.500 militairen naar het getroffen gebied hebben gestuurd. Het Internationale Rode Kruis en zijn islamitische zusterorganisatie Rode Halve Maan hebben 100.000 dollar in een noodfonds gestort ten bate van de reddingsoperatie. Ook de VN en India's rivaal Pakistan hebben hulp aangeboden. (Reuter, AP, AFP)