Den Bosch geeft basketbal weer enig aanzien

DEN BOSCH, 1 OKT. Cor van Esch, basketbalcoach van EBBC Den Bosch, weigerde gisteravond na afloop van de door de landskampioen met 84-83 gewonnen Europa Cup-wedstrijd tegen het Duitse Bayer Leverkusen victorie te kraaien. Dat zou, meende Van Esch terecht, wat overdreven zijn na zo'n nipte zegen. “Maar”, haastte hij zijn toehoorders te vertellen, “vanavond is bewezen dat het met het basketbal in Nederland zo slecht nog niet is gesteld.”

Als basketbal in Den Bosch synoniem is met basketbal in Nederland, zou Van Esch wel eens gelijk kunnen hebben, want zijn team speelde met uitzondering van twee mindere periodes vlak voor en vlak n de rust een goede en bij vlagen zelfs uitstekende wedstrijd in de tweede ronde van het Europa Cup 1-toernooi, waarvan de return komende donderdag in Leverkusen op het programma staat.

De voordeligste marge bereikte Den Bosch halverwege de eerste helft, toen een voorsprong van acht punten op de Duitsers werd genomen. Een voorsprong die door vier keer balverlies op rij als gevolg van een serie knullige misverstanden tussen enkele Bossche spelers door Leverkusen binnen enkele minuten werd omgezet in een achterstand van drie punten.

Misverstanden, weet Van Esch, die voor een groot deel zijn toe te schrijven aan de in vergelijking met vorig seizoen danig gewijzigde samenstelling van de Bossche ploeg, die na het in mei behaalde kampioenschap Maurice Govers, de internationals Rolf Franke en Tanno Pieters en de Amerikaan Carl Lott zag vertrekken. Voor hen in de plaats kwamen Paul Vrind, Wierd Goedee (beiden speelden gisteren net als routinier Jos Kuipers een zwakke wedstrijd) en de Amerikaan Mike Vreeswyk, die met 27 punten tegen Leverkussen topscorer was voor Den Bosch.

Het inpassen van zoveel nieuwe spelers noemde Van Esch eerder al verre van ideaal. Dat vervolgens ook nog vier spelers een deel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen wegens blessures moesten missen, kwam het onderlinge "gewenningsproces' evenmin ten goede. Maar ondanks die omstandigheden lieten de Bosschenaren, die in de eerste ronde maar net PSC Slask uit Polen de baas waren gebleven, gisteravond tot groot enthousiasme van de ruim duizend supporters in Sportcentrum De Maaspoort enkele prachtige, snel uitgevoerde combinaties onder de basket van Leverkussen zien.

Dat die acties niet altijd de gewenste en op dit niveau noodzakelijke scores opleverden, noemde Van Esch: “Kleine detailpunten waar we de komende weken nog aan moeten gaan werken. Het is een kwestie van blijven trainen op dergelijke situaties”, sprak Van Esch rustig, met een sigaret tussen de lippen en een sigaar tussen de vingers.

Meteen na de rust (42-44) had zijn stem anders geklonken. Met zijn handen rond zijn mond en een gezicht dat rood aanliep van woede schreeuwde hij zijn spelers tot de orde toen zij, net als vlak voor de pauze, grossierden in slordigheden die onnodig balverlies tot gevolg hadden. Leverkusen, dat zich net als Den Bosch in de jaren tachtig een Europese subtopper mag noemen en vier spelers in de gelederen heeft die eerder dit jaar met Duitsland verrassend Europees kampioen werden, profiteerde dankbaar en leek uit te lopen naar een royale voorsprong.

Het was dankzij de schutterskwaliteiten van Mike Vreeswijk, die drie-punters op rij maakte, dat Den Bosch terug in de wedstrijd kwam en het publiek een eneverende slotfase met steeds wisselende kansen tegemoet kon zien. Gedurende de laatste zeven minuten was het verschil tussen beide teams nooit meer dan twee punten, waarbij Den Bosch uiteindelijk het gelukkigst was.

De overwinning zal voor de landskampioen waarschijnlijk niet voldoende zijn om donderdag in Leverkusen voor zesduizend toeschouwers de in sportief opzicht tot de verbeelding sprekende en voor wat de financiën betreft uiterst lucratieve volgende ronde te bereiken. Die bestaat uit twee groepen van ieder acht teams, wat voor de penningmeester van de Bosschenaren niet alleen zeven thuiswedstrijden tegen Europese topploegen betekent, maar tevens een kleine vijf ton aan inkomsten uit televisierechten. Dat is ongeveer net zoveel als het budget waar Den Bosch voor dit seizoen over beschikt.

Wel rest Den Bosch bij uitschakeling door Leverkusen, dat met een begroting werkt van zo'n vijf miljoen D-mark, een troost: door een nieuwe opzet van de verschillende Europese bekertoernooien mogen de verliezers van deze ronde in de Europa Cup 1 door naar de derde ronde van het Europa Cup 2-toernooi.

    • Paul de Lange