Claims dreigen voor Management Share

ROTTERDAM, 1 OKT. Het in financiële moeilijkheden verkerende automatiseringsconcern Management Share loopt de kans te worden bedolven onder schadeclaims. De belastingdienst heeft een miljoenenclaim ingediend in de vorm van een naheffingsaanslag. Verder dreigt een beeldplaatleverancier Management Share voor de rechter te slepen in verband met het opzeggen van een overeenkomst.

Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde prospectus dat is uitgegeven in verband met een claimemissie. Management Share wil twee miljoen aandelen uitgeven tegen een koers van 2,50 gulden. Grootaandeelhouder Ditcorp III is bereid alle stukken op te nemen.

Management Share, dat kort geleden flink werd gereorganiseerd, ontving van de belastingdienst een aanslagbiljet waardoor een buitengewone last van 1,2 miljoen gulden kan ontstaan. De naheffing heeft te maken met de verkoop van een onroerend-goedvennootschap in 1989. Ook is niet uitgesloten dat het bedrijf geld aan de fiscus moet betalen in verband met te weinig betaalde loon- en omzetbelasting. Het totale schadebedrag is nog onbekend.

Naast de mogelijke claim van de belastingdienst dreigt Management Share moeilijkheden te krijgen met een ontevreden beeldplaatleverancier. Begin dit jaar zegde Management Share een licentie-overeenkomst op omdat de programma's volgens het bedrijf onvoldoende vernieuwd werden. Management Share is overigens ook zelf naar de rechter gestapt om geld terug te krijgen van oprichter en grootaandeelhouder R. Voges. Voges had 1,4 miljoen gulden geleend van Management Share. De oprichter is na een dreigend faillissement van het bedrijf vertrokken zonder zijn schulden af te betalen.

Management Share heeft een slecht eerste halfjaar achter de rug. Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,08 miljoen gulden negatief. Het bedrijf kon een netto winst behalen van 317.000 gulden door een buitengewone bate van 1,4 miljoen gulden die ontstond na de verkoop van een grote dochteronderneming.