Benjamin/Kafka

In het goede artikel over Walter Benjamin (CS Literair 24/9) wordt een citaat aan de verkeerde toegeschreven.

Niet Theodor Adorno schreef "Er is oneindig veel hoop, maar niet voor ons', maar Franz Kafka. Benjamin gebruikt het zelf in een brief aan zijn vriend Gershom Scholem (Parijs, d.d. 12-6-1938) om de "mislukking' van Franz Kafka te becommentariëren: "So ist denn, wie Kafka sagt, unendlich viel Hoffnung vorhanden, nur nicht für ons.'

Kafka zelf gebruikte deze zin in een gesprek met Max Brod over het Europa van zijn tijd en het verval van de mensheid. Het gesprek werd door Brod een dag na Kafka's dood (4-6-1924) gepubliceerd in het Prager Tageblatt.

Kafka: "Wir sind nihilistische Gedanken, Selbstmordgedanken, die in Gottes Kopf aufsteigen (-) unsere Welt ist nur eine schlechte Laune Gottes, ein schlechter Tag,'

Brod: "So gäbe es ausserhalb dieser Erscheinungssform Welt, die wir kennen, Hoffnung?'

Kafka: "Oh, Hoffnung genug, unendlich viel Hoffnung, nur nicht für uns.'

    • Franz Daus