"Alleen wie toevallig buiten was overleefde de catastrofe'

KILLARI, 1 OKT. In het dorp Killari, gelegen in het epicentrum van de aardbeving die gisteren vooral het oostelijk deel van de Indiase deelstaat Maharashtra trof, is geen huis onbeschadigd gebleven. Tientallen lijken liggen 24 uur na de ramp open en bloot op straat. De geur van de dood verspreidt zich. Zwarte rook stijgt op van tientallen brandstapels, waar mensen de lijken van hun familieleden verbranden.

De 25-jarige Harish Chandra verloor twaalf familieleden in de ramp. “Ik doe niets anders meer dan brandstapels aantsteken”, zegt hij. “Tegen wie moet ik nog praten?” “Ik lag te slapen toen mijn huis begon te beven”, vertelt Sakaram Suryavanshi, een kapper. Hij kon tussen de vallende brokstukken door ontkomen, maar verloor zijn vrouw en zoon.

Killari had 15.000 inwoners. Volgens regeringsfunctionarissen in Bombay zijn drieduizend van hen bij de ramp gedood, maar dorpsleider Harhe Pardalgi schat het dodental aanzienlijk hoger. Wel twaalfduizend, denkt hij. “Alleen de hutten aan de noordrand van het dorp staan nog overeind.” Zijn vrouw ligt in het ziekenhuis, al zijn vrienden heeft hij verloren.

Onafgebroken zijn reddingswerkers bezig de lijken die ze onder het puin hebben gevonden naar de crematoria te vervoeren met busjes, vrachtwagens of ossekarren. Gisternacht moesten ze hun werkzaamheden staken; er is geen stroom. Vanmorgen vroeg hervatten ze het werk, maskers voor hun gezicht tegen de stank van de lichamen die al in ontbinding begonnen te raken. “Het enige wat je hoeft te doen is een steen wegschuiven en je vindt weer een lijk”, zegt een politieman. Militairen van het Indiase leger zouden met stretchers, tenten, medische voorzieningen en bulldozers onderweg zijn naar het gebied, maar weinigen hebben het dorpje al bereikt. Recente moessonregens hebben veel wegen onbegaanbaar gemaakt.

Het tijdstip van de aardbeving, 's ochtends vroeg toen iedereen nog lag te slapen, heeft het aantal slachtoffers vergroot. “Alleen degenen die buiten waren overleefden het”, zegt een hulpverlener. De 48-jarige onderwijzer Balchandra Kulkarni sliep toevallig buiten omdat het zo warm was. Het dak van zijn huis stortte in en doodde zijn vrouw, neef en nicht. “Het is vernietigend, ik kan nog niet begrijpen wat er is gebeurd”, zegt hij, liggend in een ziekenhuisbed naast zijn gewonde moeder en zuster.Ook de bouwstijl van de streek heeft volgens hulpverleners een negatieve invloed gehad. Terwijl op het Indiase platteland de meeste huizen gebouwd zijn van modder en bamboe, gebruiken de bewoners van oostelijk Maharashtra de zware zwarte keien van de nabije heuvels van het Deccan Plateau, een brede hoogvlakte in Centraal-India. De huizen van Killari hadden vaak verscheidene verdiepingen en betonnen daken. De slapende bewoners waren kansloos toen de grote brokken steen op hen neer begonnen te regenen. (Reuter, AP, AFP)