Duitse justitie doet bij hoofdkantoor Volkswagen inval

Niet bekend

Justitie onderzoekt beschuldigingen van de Amerikaanse autofabrikant General Motors als zou López bij zijn overstap van GM-dochter Opel naar VW, begin dit jaar, geheime documenten hebben meegenomen. Ook het ministerie van justitie in Washington onderzoekt de beschuldigingen van GM. López ontkent de aantijgingen.

López heeft gisteren wel bevestigd dat hij persoonlijk heeft toegekeken bij de vernietiging van GM-documenten, kort nadat het Amerikaanse bedrijf had gevraagd die stukken terug te sturen. Dit staat in een verklaring die hij via zijn advocaat aan de commissarissen van VW en het Duitse ministerie van justitie heeft overhandigd.

López heeft steeds gezegd niet in het bezit te zijn van geheime documenten. Na zijn verklaring over vernietiging van de stukken zijn vragen over de inhoud gerezen. Als ze geen geheime informatie bevatten, had López de papieren gewoon kunnen terugsturen. Nu ze zijn vernietigd kan de aard ervan niet meer worden achterhaald.

Over de resultaten van het onderzoek wilde het Duitse ministerie van justitie alleen kwijt dat het onderzoek “nu verder is dan aan het begin”. Bovendien kan de aanklacht tegen López nu beter worden beoordeeld, aldus het hoofd van de afdeling economische misdrijven.

Klaus Liesen, voorzitter van de raad van commissarissen bij Volkswagen, heeft inmiddels in een interview met het dagblad Die Zeit voorzichtig twijfels geuit over het aanblijven van López. “Het is gewettigd om te vragen hoe lang een onderneming het kan bolwerken tegen een aanhoudende stroom van onbevestigde verdachtmakingen. Binnen de bevoegdheden die we hebben, nemen we die maatregelen die in het belang van de onderneming zijn”, aldus de president-commissaris. (DPA, AP)