Verlies bij Hes Beheer loopt op

ROTTERDAM, 26 AUG. Het Rotterdamse overslagbedrijf Hes Beheer heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 9,7 miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar kwam het verlies uit op 4,6 miljoen gulden.

Het verlies is, aldus Hes Beheer bij bekendmaking van de halfjaarcijfers gisteren, voor een groot deel veroorzaakt door verliezen bij het Amsterdamse overslagbedrijf Oba en het ertsbewerkingsbedrijf Mineral Services Rotterdam (MSR), beide deelnemingen van Hes. De koers van het aandeel Hes kelderde vanmorgen met 6 procent tot 19,20 gulden gulden.

Ook de rentelasten drukten met 11,6 miljoen gulden zwaar op het eindresultaat, ondanks de daling met 2,5 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Hes Beheer heeft een grote schuld als gevolg van de overname van Interstevedoring in 1991.

De directie van Hes durft op dit moment nog geen voorspelling te doen over het eindresultaat voor 1993. Wel wordt verwacht dat European Bulk Service (EBS), het belangrijkste onderdeel van Hes beheer, het gehele jaar "licht positief' zal kunnen afsluiten. Voor de deelnemingen Oba en MSR verwacht Hes ook in de tweede helft van dit jaar nog verlies. Oba heeft sterk te lijden onder het wegvallen van het transitoverkeer van kolen naar Groot-Brittannië. Hes kan de post deelnemingen dit jaar niet meer opvijzelen met de winstgevende dochter Bell Lines, die eerder dit jaar werd afgestoten.