Grijpma oogt gammel, leert snel

AMSTELVEEN, 24 AUG. Bondscoach Bert Wentink deelde na de wedstrijd tegen Duitsland zijn “extra compliment” uit aan Frederiek Grijpma. De hockeyster van Laren speelde gisteren pas haar zesde interland, maar ze gedraagt zich op internationaal niveau nu al als een zelfverzekerde moderne libero die naar hartelust naar het vijandelijke doel oprukt. En het is niet eens haar eigen positie. Wentink: “Ze pikt het ongelooflijk snel op.”

Op het eerste gezicht lijkt Grijpma een beetje gammel. Ze heeft een brace om, die bijna haar hele rechterbeen omvat. “Ik doe dat ding nooit meer af.” Ze heeft twee knieoperaties achter de rug waardoor ze in totaal anderhalf jaar uit de roulatie was. “Dat vind ik genoeg.” Ze zou in principe zonder bescherming kunnen spelen. “Maar die brace geeft me vertrouwen.” Hij is erg opzichtig, heeft bijna alle kleuren van de regenboog. “Ik vond blauw alleen zo saai.”

Haar zus Tsjitske had dezelfde problemen met de kruisbanden. Dat is toeval, aldus "Friek' Grijpma. Aan een familiekwaal wil ze niet denken. “We hebben wel losse gewrichten.” Tsjitske is misschien nog talentvoller dan Frederiek, zeggen de experts. De twee kunnen het in het veld ook uitstekend met elkaar vinden. De international is te nuchter om er van te dromen met haar zus in het Nederlands elftal te spelen. “Maar ik zou het wel erg leuk vinden.”

Tsjitske en haar twee andere zussen zijn tijdens het toernooi om de Champions Trophy constant dichtbij Frederiek. Ze hebben bardienst in het Wagenerstadion. De Grijpma's speelden oorspronkelijk voor Hattem, maar na de verhuizing naar Hilversum, twaalf jaar geleden, is Laren hun club geworden. Daar is Frederiek Grijpma de spelverdeler, centraal op het middenveld. “Op die positie komt ze het beste tot haar recht. Ze is creatief en in de achterhoede kan ze daar minder gebruik van maken”, vindt clubcoach Frank Dikmoet. Maar hij heeft er begrip voor dat collega Wentink haar als libero posteert.

De bondscoach speurde na zijn aanstelling de hockeyvelden af en achtte Grijpma de geschiktste speelster voor de plaats van laatste man. De uitleg van Wentink: “Zij heeft misschien wel het beste spelinzicht in het Nederlandse hockey.” Tegen Duitsland bereikte Grijpma een aantal keren met een strakke lange pass ploeggenoten in de voorhoede. Ze slaat makkelijk en passeert makkelijk.

De 23-jarige Grijpma staat bij Oranje eigenlijk op de positie van routinier Lisanne Lejeune die wegens een schouderblessure al ruim een jaar niet voor de nationale ploeg is uitgekomen. “Frederiek is een ander type speelster dan Lisanne, maar ze heeft ook dat sto¨cijnse, dat rustige”, aldus Wentink. Grijpma vindt het niet vervelend om laatste man te staan. “Het is een uitdaging.” Haar voorkeur blijft toch uitgaan naar de centrale rol op het middenveld. “Dat is toch leuker.”

Ze leert snel bij. Wentink ziet niet meer “het gefriemel” van een paar maanden geleden. “Ze voelt precies aan wanneer een bal over de lijn moet worden gemept.” Zelf constateert Frederiek Grijpma dat ze minder fouten maakt dan voorheen. Dat komt, zegt ze, ook door de gesmeerd lopende samenwerking met voorstopper Noor Holsboer, de aanvoerster. Zij voelt zich goed thuis in het "groene' Oranje. Evenals Grijpma speelden nog zeven andere internationals pas begin juli hun eerste interland. Dat in Amstelveen de eerste twee wedstrijden werden gewonnen is volgens de laatste man dan ook “te gek”.

Volgens Dikmoet is Grijpma “meer fanaat” geworden sinds ze bij Oranje zit. “Neuh”, reageert de speelster op de opmerking van haar clubtrainer, “Ik doe voor Laren ook veel.” Na een moment van stilte erkent ze nu serieuzer te zijn dan vroeger. “Dat uit zich op de training. Ik doe meer. Ik train harder. Af en toe denk ik bij mezelf dat het wel wat minder kan. Ik ben geen trainingsdier. Nooit geweest. Maar het gaat nu wel goed.”

Dikmoet adviseerde Wentinks voorganger Oltmans al eerder om Grijpma in de nationale selectie op te nemen. “Maar hij vond haar te dik.” Dat is nieuw voor de zware speelster. “Nee, dat wist ik niet.” Ze is het laatste jaar niet lichter geworden, zegt ze. “Maar vet is omgezet in spieren. En daarom ziet het er nu beter uit.”

Het jonge Nederlandse vrouwenhockeyteam heeft gisteren een goede prestatie geleverd door in het toernooi om de Champions Trophy Duitsland met 1-0 te verslaan. Aanvalster Cecile Vinke maakte in de 49ste minuut het enige doelpunt. Nederland had in de eerste helft al op voorsprong moeten komen. Ingrid Appels miste een strafpush nadat Eva Hagenbaümer op de doellijn een inzet van Suzan van der Wielen uit de lucht had geslagen.

In de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Spanje miste Hanneke Smabers ook vanaf de strafbalstip. Eerder had ze wel een strafbal benut. Bondscoach Wentink sprak na afloop van “een probleempje”. In de slotfase was Mieketine Wouters dicht bij 2-0. Ze schoot op de paal.

Evenals Nederland is Australië (8-1 tegen Spanje) na twee wedstrijden nog ongeslagen. Beide landen hebben vier punten. Zuid-Korea, morgen tegenstander van Oranje, volgt met één punt achterstand.