Duitse bond in beroep tegen straf van Krabbe

ROTTERDAM, 24 AUG. De Duitse atletiekbond (DLV) gaat in beroep tegen de tweejarige uitsluiting die de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) de Duitse atletes Katrin Krabbe, Grit Breuer en Manuela Derr gisteren oplegde. Binnen drie maanden zal de arbitragecommissie van de IAAF zich over de zaak buigen. Door de straf kunnen de atletes niet deelnemen aan de Europese kampioenschappen van 1994 en de WK een jaar later in Göteborg.

De DLV acht de beslissing van de IAAF in strijd met de Duitse en de internationale wetgeving. “Een uitsluiting van in totaal drie jaar voor onsportief gedrag zou geen enkele Duitse rechter voor zijn rekening willen nemen”, aldus algemeen secretaris Jan Kern. De zaakwaarnemer van de drie sprintsters, Thorsten Heuser, maakte direct na de publicatie van de straf bekend dat de atletes zich niet bij de uitspraak neerleggen. In de uitspraak van de IAAF is de beschuldiging van gebruik van doping bewust achterwege gelaten, om de mogelijkheid tot een arbitragezaak uit te sluiten. In een toelichting liet Istvan Gyulai, secretaris generaal van de wereldatletiekunie, weten dat het doel de middelen in dit geval heiligt. “We willen niet dat atleten die doping hebben gebruikt door wettelijke en technische trucjes hun straf kunnen ontlopen.”

Volgens Arne Ljungquist, vice-voorzitter van de IAAF, is deze "disciplinaire' manier van straffen ook toegepast in de zaak tegen Butch Reynolds. De Amerikaan werd zo, nadat zijn schorsing wegens doping was verstreken, voor zes maanden extra uitgesloten.

Krabbe en Breuer waren op 30 maart door de Duitse atletiekbond voor een jaar geschorst, Derr voor acht maanden. Het drietal had het gebruik van het middel clenbuterol toegegeven. Later bleek het middel echter niet op de verboden lijst van de DLV te staan. Het was toen al de tweede straf in korte tijd voor het drietal. Eerder waren Krabbe, Breuer en Derr geschorst wegens manipulatie bij een controle op doping. Breuer wilde morgen bij wedstrijden in het Oostenrijkse Linz haar rentree maken. Krabbe en Derre hadden geen voornemens om dit jaar nog aan wedstrijden deel te nemen.