Kind verdrinkt, terwijl omstanders toekijken

ROTTERDAM, 23 AUG. De regiopolitie Rijnmond heeft na een grootscheepse zoekactie gistermiddag laat het stoffelijk overschot van een 9-jarig Rotterdams meisje gevonden in de recreatieplas van het Rotterdamse Zuiderrandpark.

Het meisje was zaterdagmiddag verdronken nadat de rubberboot, waarin zij met haar 11-jarig vriendinnetje zat, was omgeslagen. Het slachtoffertje, dat van Marokkaanse afkomst was, kon niet zwemmen.

De politie is uiterst verontwaardigd over de houding van het publiek. Hoewel vriendinnetjes van het meisje en een visser om hulp schreeuwden, bleven zeker 200 mensen aan de kant toekijken zonder ook maar een hand uit te steken. Toen de politie de hulp van de toeschouwers inriep, kwam niet meer dan een handjevol mensen in actie. “De mensen kijken liever toe dan dat zij proberen een jong meisje het leven te redden. Wij hebben er alles aan gedaan, maar als het publiek iets meer had gedaan was zij misschien nog te redden geweest”, aldus een politiewoordvoerder.

De visser die het ongeluk van nabij zag gebeuren, kon niet te hulp schieten omdat hij zelf niet kan zwemmen.

De politie rukte massaal uit. Behalve een duikersteam van de brandweer, zette zij een helikopter en een peloton ME in (50 agenten). De ME'ers doorzochten tot zaterdagavond laat in gesloten linies het meertje. Ook 's avonds werden de reddingswerkers nog gadegeslagen door tientallen nieuwsgierigen. Gisteren ging opnieuw de ME te water. De politiemensen vonden het slachtoffertje uiteindelijk in het midden van de inmiddels deels leeggepompte plas. Bij de zoekoperatie waren ongeveer 100 reddingswerkers betrokken.