EEN TOSCAANS ZOMERS MAAL(V)

LICHTE APPELTAART

Het laatste recept in deze Toscaanse serie kunt u als eerste bereiden en op een koele plek wegzetten tot het moment van opdienen. Gebruik stevige, smakelijke appels.

Voor 6 tot 8 personen:

300 gram bloem

150 gram kristalsuiker

3 grote eieren

150 gram boter gesmolten, plus wat boter om de pan in te vetten

geraspte schil van 1 citroen

snufje versgeraspte nootmuskaat

2 theelepels bakpoeder

1 deciliter melk

3 appels

Warm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe alle ingrediënten behalve de appels in een keukenmachine. Draai tot een glad beslag. U kunt ook alles in een kom doen en met een handmixer tot een glad beslag mengen. Vet een springvorm in van 23 centimeter doorsnee met wat boter en bestrooi het met wat bloem. Giet er het beslag in. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne plakken en schik die in cirkels in het beslag. De schijfjes zullen wat in het beslag zinken. Bak de taart circa 1 uur in de oven of tot er een ingestoken satéstokje schoon uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat hem even afkoelen. Neem uit de springvorm en zet op een dienschaal. Zet koel weg. Geef er desgewenst slagroom bij.

Niets en niemand scheen die man meer te kunnen tegenhouden. Mijn waardering voor Truman dateert van het verlossende moment waarop die hem aan de kant zette. Wat ik toen onvoldoende heb beseft is welk politiek risico Truman daarmee nam. Hij noemde MacArthur spottend "Gods Rechterhand'. Maar niet alleen de generaal zelf, ook het overgrote deel van de Amerikanen zag hem inderdaad als een instrument Gods en als de enige die Amerika verlossen kon van de ellende van de Koreaanse oorlog.