VAN ROSSEM

Wat Van Wijnen een kleine kwetsing van het decorum noemt door het Belgische Kamerlid Van Rossem (14 augustus), werd door velen, onder wie, op één na, alle geschoolde democratische leden van het Belgische parlement, aangevoeld als een afschuwwekkende doorbreking van een in het bestaan van een volk en een land allergewichtigst ogenblik.

Juist jegens het verdeelde België, dat in de verenigde vergadering van de beide kamers van de volksvertegenwoordiging even een schaars moment van nationale eenheid beleefde, kan de kreet: “Leve de republiek” toch niet gekwalificeerd worden als een gering vergrijp tegen het decorum.

Het was een even weinig doordachte, beledigende onbeschaafde daad als destijds in ons land, het werpen van rookbommen in de rijtoer na de inhuldiging van koningin Beatrix er een was.