Buitenland biedt opvang van 1.250 Bosniërs aan

ZAGREB, 17 AUG. De VN-hulporganisatie UNHCR heeft gisteren in Zagreb laten weten vanuit zeventien landen binnen een week rond 800 ziekenhuisbedden aangeboden te hebben gekregen in verband met transport, opvang en verpleging van ernstig zieken en zwaargewonden uit Sarajevo. Vanochtend was zelfs sprake van 1.250 ziekenhuisbedden voor patiënten uit Bosnië. Het afgelopen weekeinde werden 39 zieken en zwaargewonden naar Engeland en Zweden gevlogen. Gisteren bood Italië aan 450 zieken en zwaargewonden op te nemen. Finland heeft honderd ziekenhuisbedden aangeboden, Frankrijk 98, Turkije zeventig, Polen en Tsjechië elk veertig, Jordanië en Canada elk twintig en Ierland tien. Nederland kwam met het aanbod van vijf bedden over de brug. De VS, Denemarken en Noorwegen willen patiënten opnemen, maar hebben geen aantallen genoemd. Een aantal Arabische landen, zoals Saoedi-Arabië en Koeweit, heeft financiële hulp aangeboden voor het transport van de zieken en gewonden naar het buitenland. Een woordvoerder van de UNHCR zei gisteren in Sarajevo dat de aanbiedingen de VN-organisatie in staat stellen te bezien of niet alleen patiënten in Sarajevo kunnen worden geëvacueerd, maar ook zieken en zwaargewonden uit Mostar, Tuzla en andere Bosnische steden. (Reuter, AP, AFP)