Trustee eist lening van Fokker niet op

Tegen de wil van obligatiehouders Fokker heeft de trustee van de 4,75 procent converteerbare obligatielening van de vliegtuigbouwer geweigerd deze lening vervroegd op te eisen.

Op 26 juli besloot een meerderheid van de obligatiehoudersvergadering voor vervroegde opeising van deze lening, die pas in 1999 moet worden afgelost.

De Vereniging van Effectenbezitters VEB, die de motor was van de vergadering, heeft meegedeeld zich samen met haar juridisch adviseur te beraden op te nemen stappen. Woordvoerder L.G. Burlage sluit niet uit dat besloten zal worden de rechter in kort geding om een uitspraak te vragen.

De obligatiehoudersvergadering droeg de trustee op de lening vervroegd op te eisen. De VEB is van mening dat de lening eerder kan worden opgevraagd nu Fokker voor 51 procent in handen van het Duitse Dasa is gekomen. De trustee weigert de eis van de VEB uit te voeren. De rol van het trustkantoor is omstreden omdat het een dochteronderneming van ABN Amro is, de huisbankier van Fokker. Gezien de precaire financiële situatie bij Fokker zou de bank niet gebaat zijn bij vervroegde aflossing van de lening.