Cholera rukt op naar Thailand en China

Een nieuwe vorm van cholera die zich in een razend tempo verspreidt in India en Bangladesh heeft inmiddels Thailand en China bereikt. Dat is in Bangkok en Peking bekendgemaakt. Volgens onderzoekers dreigt een wereldomvattende epidemie van deze ziekte.

Cholera wordt voornamelijk verspreid door vervuild water en slechte hygiënische verzorging. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) in Genève stelt dat deze ontwikkeling een bedreiging vormt voor grote delen van de wereld.

De nieuwe vorm kwam een jaar geleden voor het eerst aan het licht in India. Omdat men met de standaardtechnieken in laboratoria niet in staat is het organisme te ontdekken, kunnen besmettingen makkelijk over het hoofd gezien worden, stellen de auteurs van een rapport dat verscheen in The Lancet, een toonaangevend Brits medisch tijdschrift. Om betere diagnoses te kunnen stellen stuurt de WHO speciale testmiddelen naar verscheidene landen. Een andere zorg is dat bestrijdingen van eerdere vormen geen immuniteit bieden aan de nieuwe vorm.

In een brief aan The Lancet rapporteerden artsen in Thailand dat de nieuwe vorm van cholera bij patiënten in Bangkok was aangetroffen. Het is voor het eerst dat iemand buiten Bangladesh en India ge¨nfecteerd is geraakt met deze vorm. Een onderzoeksteam in Bangladesh heeft deze nieuwe vorm ge¨dentificeerd als Vibrio Cholerae, aangevuld met nummer O 139, omdat er al 138 andere vormen bekend zijn.